NEN is in de eerste plaats de afkorting die staat voor NEderlandse Norm. Het is daarnaast ook de naam van een samenwerkingsverband tussen het Nederlands Normalisatie-instituut en Stichting NEC (normalisatie van ICT en elektrotechniek). Dit samenwerkingsverband kwam in het jaar 2000 tot stand. Als organisatie heeft NEN het stimuleren van de ontwikkeling van normen als doel. Onder het woord ‘normen’ worden de afspraken verstaan die marktpartijen overeenkomen wat betreft veiligheid en kwaliteit. Het kan daarbij gaan om veiligheid en kwaliteit van producten, maar ook van diensten en processen. De genoemde afspraken komen op basis van vrijwilligheid tot stand. NEN heeft tot taak te onderzoeken op welke vlakken normen gewenst zijn. Ook brengt NEN de partijen bij elkaar die nodig zijn om de normen op te stellen en te bekostigen. NEN werkt nationaal, maar ook binnen Europa en zelfs op wereldniveau.
De NEN-organisatie zorgt er ook voor dat NEN-normen worden bekendgemaakt en beheerd. Een behoorlijke taak, aangezien er NEN-normen bestaan voor de meest uiteenlopende onderwerpen. Alleen al voor Nederland bestaan er meer dan 1500 NEN-normen! In Nederland zijn dat overigens zeker niet de enige normen waarmee we te maken hebben. Zo zijn er Europese normen (NEN-EN) waar Nederland uiteraard ook aan moet voldoen. Daarnaast hebben we in Nederland ook te maken met mondiale normen, ze zogeheten ISO-normen.
NEN-normen zijn er zoals gezegd op de meest uiteenlopende gebieden. Zo zijn de eisen met betrekking tot de brandwerendheid van bouwmaterialen in NEN-normen vastgelegd, evenals de bescherming van persoonsgegevens. Minder bekende NEN-normen zijn om maar eens wat te noemen die voor ‘brievengleuven en brievenbussen’ en voor de nummering van de weken.
In de elektrotechnische installatiebranche is NEN 1010 wellicht een van de bekendste NEN-normen. NEN 1010 staat voor een serie Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. De NEN-normen in NEN 1010 omschrijven de minimumveiligheidseisen voor laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. Voor deelinstallaties die hun voeding ontvangen van de betreffende laagspanningsinstallatie, bestaan weer specifieke eigen normen. Denk hierbij aan verlichting, de ICT en beveiligingsinstallaties. Wellicht een tweede norm die behoort tot de bekendere NEN-normen in de installatiebranche is NEN 3140: de norm die veilig werken met en aan elektrotechnische laagspanningsinstallaties mogelijk maakt. Door NEN 3140 toe te passen, voldoet de elektrotechnische installatiebranche optimaal aan de Nederlandse wet- en regelgeving op dit vlak.
NEN-normen hebben geen algemeen verbindende status. Gebruik van bijvoorbeeld NEN 1010 wordt echter wel aanbevolen, en wel via de Woningwet, het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit. Het is niet wettelijk verplicht de NEN-normen na te leven. Het garanderen van een minimaal niveau aan kwaliteit en veiligheid is echter wel van essentieel belang. Het gebruik van NEN-normen is daarbij zonder twijfel een nuttig hulpmiddel.