Quatt, de Amsterdamse producent van warmtepompen, gaat zich daarnaast focussen op de energiemarkt en brengt een thuisbatterij op de markt. Verder lanceerden ze deze week een slim energiemanagementsysteem en een dynamisch energiecontract. Daarmee zegt het voor Nederlanders mogelijk te willen maken hun energieverbruik te verduurzamen, het elektriciteitsnet te stabiliseren en geld te besparen.
Het gaat er volgens Quatt om dat mensen hun warmtepomp, zonnepanelen en thuisbatterij zo slim en rendabel mogelijk gebruiken. Met de nieuwe producten gaat Quatt een ecosysteem in huis creëren dat automatisch duurzaam verwarmt en koelt. “Onze slimme software berekent elke seconde de meest duurzame en rendabele strategie en voert dit automatisch uit”, legt Quatt-CEO en medeoprichter Marijn Flipse uit. Dit is nu beschikbaar voor de thuisbatterij, maar wordt uiteindelijk naar alle Quatt-producten uitgerold, waarbij het energieverbruik ook wordt afgestemd op dynamische energieprijzen. “Het combineert drie strategieën: maximaal benutten van eigen zonne-energie, slim laden en ontladen op basis van de dynamische stroomprijzen van Quatt Energy en een bijdrage aan stabilisatie van het energienet in ruil voor een vergoeding. Volledig zonder omkijken, maar wel met inzicht via onze eigen app.”
All electric en warmtebatterij
Quatt lanceerde ook nog de opvolger van de warmtepomp Quatt Hybrid en toonde de volledige elektrische warmtepomp en koelsysteem Quatt Chill. Het is met Quatt nu dus ook mogelijk om volledig van het gas af te gaan. De volledig elektrische warmtepomp heeft een slimme warmwaterboiler die niet alleen douchewater opslaat, maar ook kan worden ingezet voor ruimteverwarming. Deze warmtebatterij kan daarnaast in de toekomst ook slim opgeladen worden op basis van dynamische energieprijzen en actief bijdragen aan netstabilisatie, wat verdere besparingen oplevert.
Quatt Chill
Tot slot is dan eindelijk de Quatt Chill gelanceerd. Dat is een aircosysteem dat eenvoudig kan worden aangesloten op iedere bestaande radiator en gebruikmaakt van de warmtepomp. Overtollige energie wordt via de warmtepomp afgegeven aan de buitenlucht, of opgeslagen in de warmtebatterij van de elektrische warmtepomp. Zo kan de energie later opnieuw gebruikt worden om te douchen of de afwas te doen.