Groene daken houden een deel van het regenwater vast en kunnen zorgen voor een vertraging van de afvoer bij flinke regenval. Maar om extreme buien het hoofd te kunnen bieden moet de waterberging veel groter zijn, dan op dit moment het geval is. Dat is te lezen in de nieuwe publicatie ‘Groene daken nader beschouwd’ van STOWA, het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders in Nederland en Stichting Rioned, het kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer.
In de uitgave noemen STOWA en Rioned begroeide daken met extra waterberging groenblauwe daken. Deze groenblauwe daken helpen bij de aanpassing aan klimaatverandering en leveren een relevante bijdrage aan het stedelijk waterbeheer; ook onder extreme omstandigheden. Naast extra waterberging is ook een geleidelijke leegloop van belang. De berging moet geleidelijk (gestuurd) leeglopen om het watersysteem niet te zwaar te belasten en te garanderen dat de berging weer tijdig beschikbaar is voor de volgende bui.
Groene daken nader beschouwd gaat dieper in op de groenblauwe daken en helpt bij het ontwerp, de aanleg en het beheer van begroeide daken. Daarnaast draagt de publicatie bij aan het stellen van functionele eisen ten behoeve van het waterbeheer.