Ruim 73.000 bezoekers op de Dag van de Bouw

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
10 juni 2024
2 min

Ruim 73.000 mensen hebben zaterdag op de Dag van de Bouw bouwplaatsen bezocht die normaal voor het publiek gesloten zijn, meldt organisator Bouwend Nederland. De branchevereniging wil met de openstelling meer begrip kweken voor de bouw en laten zien hoe divers de sector is.

“Zaterdag openden 154 bouw- en infraprojecten hun bouwhekken voor de 17e editie van de Dag van de Bouw. Dit werd enthousiast ontvangen en ruim 73.000 Nederlanders maakten van deze unieke gelegenheid gebruik om een kijkje te nemen op bouwplaatsen die de rest van het jaar alleen toegankelijk zijn voor bouwers”, schrijft Bouwend Nederland. Bezoekers werden verwelkomd bij diverse bouw- en infraprojecten en kregen uitleg over de energietransitie, nieuwbouw-, onderhouds- en verduurzamingsprojecten. “De bouwsector is immers dagelijks bezig met een immense bouwopgave om ons land bereikbaar en veilig te houden en toekomstbestendig te maken.”

Met 8000 bezoekers was de grote publiekstrekker de bouwput van de nieuwe snelweg A16 Rotterdam. Voor de gelegenheid waren de Rottemerentunnel en het viaduct over het Terbregseplein opengesteld. Dit jaar was de laatste keer dat dit project meedeed aan de Dag van de Bouw. In 2025 moet het 11 kilometer lange nieuwe stuk snelweg bij Rotterdam klaar zijn.

Op het strand van Velsen kon jong en oud zien hoe windparken op zee aangesloten worden. Op het Binnenhof in Den Haag kregen bezoekers een unieke rondleiding door de verbouwing van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State. In Twello kon men rondlopen in een nieuwe energieneutrale brandweerkazerne. In Kampen was vandaag de mogelijkheid om over de bodem van een toekomstige sluis te lopen en in Nieuw-Bergen zag je hoe een dijk versterkt wordt! Dat was maar een kleine greep uit het mooie aanbod.

Oplossing netcongestie

De opening van de Dag van de Bouw vond dit jaar plaats op de bouwplaats in de Zuidplaspolder bij Zevenhuizen. Hier bouwt Croonwolter&dros – Mobilis in opdracht van TenneT en de regionale netbeheerders Liander en Stedin, met de bedrijven VBH Infra en BVR Groep een nieuw hoogspanningsstation. Als het station en de verbindingen straks gereed zijn, zorgt dit voor een flinke vergroting van de transportcapaciteit van elektriciteit in de regio. Ook komt er dan ruimte voor meer nieuwbouw in de regio, zoals Het Vijfde Dorp en het bedrijventerrein Dryport Zuidplas.

“Dit jaar hebben we met trots tienduizenden geïnteresseerden op 154 verschillende bouwprojecten in het hele land mogen verwelkomen. Door de grote diversiteit aan projecten konden zij kennismaken met de veelzijdigheid en het vakmanschap binnen onze sector”, benadrukt Arno Visser. “Ik heb vanmorgen samen met bouwers, netbeheerders en relaties de dag geopend in de Zuidplaspolder bij Zevenhuizen en kreeg een uniek kijkje hoe een nieuw hoogspanningsstation gebouwd wordt. Ik wil alle deelnemende leden en partners bedanken, want door hun inzet werd dit jaarlijkse feestje van de bouw- en infrasector weer een groot succes!”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs

Gerelateerde artikelen