Skidbouw: prefab in installatie

Kees Krick
28 november 2023
3 min

Waar bij prefab bouwen al snel wordt gedacht aan kant-en-klare vloeren, daken en muren, is prefab ook heel goed toe te passen in de installatietechniek. Want waarom op locatie een installatie telkens vanaf de grond opbouwen, als dit net zo goed of zelfs beter vooraf in de werkplaats kan plaatsvinden. Hier komt het bouwen van skids om de hoek kijken. 

Een skid is een constructie waarop of waarin van tevoren in de werkplaats of een fabriek een kant-en-klare installatie wordt opgebouwd, waarna dit als één geheel naar de bouwplaats wordt getransporteerd. Ter plaatse aangekomen kan de skid met een minimum aan inspanning op de gewenste plek worden neergezet en aangesloten worden. 

Frame en inhoud 

Bij skidbouw heb je grofweg met twee zaken te maken. Een skid bestaat namelijk uit een solide frame, platform, of omhulsel en daarnaast uit de daadwerkelijke installatie die op of binnen dit frame precies volgens specificaties wordt gebouwd. Wat installatie betreft kun je denken aan warmtepompen, compressoren, warmtewisselaars, leidingwerk, boilers, watertanks en de benodigde meet- en regeltechniek. Het kan om één apparaat met het nodige leidingwerk gaan, maar kan ook een complete installatie zijn, of zelfs een volledige technische ruimte omvatten. 

Als geheel of in delen 

Het frame van de skid wordt vaak uit staal opgetrokken en waar nodig behandeld zodat het bestand is tegen zaken als corrosie. Er kan gewerkt worden met lasverbindingen voor extra stevigheid, dan is het frame alleen niet meer uitneembaar en moet de skid wel als één geheel vervoerd en geplaatst worden. Het hangt dan ook af van het soort installatie of dit gewenst en haalbaar is. 

Er kunnen ook uitneembare verbindingen gebruikt worden via bijvoorbeeld bouten, moeren en flensverbindingen, waarmee het transport én de plaatsing van met name grote en complexe skids aanzienlijk vereenvoudigd wordt en alsnog in delen kan gebeuren. 

Een frame kan een min of meer eenvoudig plateau zijn waarop de installatie wordt geplaatst, of een al dan niet complex omhulsel of skelet waarbinnen de diverse componenten van de installatie worden geplaatst en verbonden. Daarna is het een kwestie van het geheel of de uitneembare delen naar de bouwplaats transporteren, de skid plaatsen en vervolgens aansluiten op het vaste deel van de installatie. 

Efficiency 

Het grote voordeel van een skid is dat dit gedeelte van de installatie alvast in een fabriek of werkplaats kan worden samengesteld. Binnen, onder geconditioneerde (weers)omstandigheden en met alle gereedschappen, materialen, faciliteiten en menskracht die je nodig hebt direct onder handbereik. In plaats van dit alles helemaal vanaf de grond op de bouwplaats zelf op te bouwen, wat doorgaans complexer en arbeidsintensiever is en voor logistieke uitdagingen kan zorgen. 

Bij skidbouw mag je ervan uitgaan dat de bouwkwaliteit hoger ligt en de faalkosten afnemen, terwijl de bouwtijd vaak korter zal zijn. Eenmaal geplaatst maakt een skid zelfs een eventuele toekomstige verplaatsing van de installatie of technische ruimte een stuk eenvoudiger. 

Seriematig 

Is een installatie vaker nodig, zoals bij seriematige bouw, dan kan er achter elkaar doorgewerkt worden in werkplaats of fabriek. De ene skid gaat misschien al op transport, terwijl de volgende al in de figuurlijke steigers staat. Of er wordt aan meerdere skids tegelijk gewerkt, die zich ook nog eens in verschillende productiefasen kunnen bevinden. Alleen de beschikbare ruimte, middelen en mankracht bepalen hoeveel er tegelijk onderhanden kunnen zijn, dat en uiteraard ook hoeveel skids er op een bepaald moment nodig zijn. 

Afstemming 

Skids zijn op veel gebieden inzetbaar. Denk aan prefab installaties voor eengezinswoningen, appartementen en natuurlijk overal in de utiliteit. Nauwe samenwerking met een skidbouwer, liefst vanaf het prille begin aan de tekentafel, is belangrijk. Want alles moet netjes volgens specificaties worden ontworpen en gebouwd. Een frame moet vaak als een handschoen om de inhoud passen. 

Overigens zal niet elke toepassing en elk project altijd precies hetzelfde zijn, waardoor de productie van een skid steeds weer net even anders (of zelfs totaal verschillend) kan zijn. Gaat het wel om eenzelfde soort installatie, dan profiteer je na de ontwerpfase natuurlijk van alle voordelen die bij seriematig bouwen horen. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen