Drinkwatervoorziening Amsterdam wordt uitgebreid

Hub Redactie
Hub Redactie
10 oktober 2023
1 min

Waternet gaat meer drinkwater creëren voor Amsterdam met de bouw van zogeheten langzame zandfilters in Weesperkarspel, een waterzuiveringslocatie tussen Amsterdam en Weesp. De Amsterdamse raad heeft plannen voor de uitbreiding van de drinkwatervoorziening goedgekeurd.

Amsterdam groeit. Er komen meer wijken en dus meer inwoners bij. Daardoor verwacht de gemeente dat de vraag naar drinkwater de komende jaren zal stijgen naar 122 miljoen kuub per jaar in 2050. Op dit moment maakt Waternet 95 miljoen kuub drinkwater per jaar.

Waternet werkt aan oplossingen om ook in de toekomst genoeg drinkwater te kunnen leveren. Door het akkoord van de Amsterdamse gemeenteraad kan Waternet langzame zandfilters gaan bouwen in Weesperkarspel. Door de zuivering uit te breiden kan tot 6 miljoen kuub water per jaar extra worden gehaald uit de bestaande bronnen Bethunepolder en Amsterdam-Rijnkanaal en worden gezuiverd tot drinkwater. Ook maken de extra langzame zandfilters het mogelijk om het water nog beter te zuiveren.

“De bouw van de langzame zandfilters wordt binnenkort aanbesteed. De verwachting is dat het ontwerpen en bouwen begint in 2024 en klaar is in 2028”, zegt Ewoud de Jong Posthumus, opdrachtgevende assetmanager bij Waternet.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen