Vijf tips tegen cybercrime: ook voor bouw- en installatiebedrijven!

Marion de Graaff
27 november 2023
3 min

Digitalisering is overal en heeft allerlei voordelen. Dingen gaan sneller, makkelijker, en de tijd van dikke ordners en archieven ligt achter ons. Alles is virtueel, op servers op het werk, op desktops thuis, en in de cloud. Maar er is ook een groot gevaar en dat is cybercrime. Hackers zijn heel actief en verzinnen steeds weer nieuwe slimme dingen om gegevens te achterhalen en te misbruiken. Wat kun je daar aan doen? We hebben vijf tips om de risico’s te beperken.

Tip 1: Inventariseer de risico’s

Vraag je af wat cybercriminelen van je willen. Gaat het om bedrijfsgegevens, om persoonlijke informatie, om vertrouwelijke stukken? Heb je dat duidelijk, ga dan na wat de risico’s zijn. Op basis daarvan bepaal je welke maatregelen er nodig zijn.

Tip 2: Optimaliseer de instellingen

Een computer(systeem) wordt geleverd met fabrieksinstellingen. Deze standaard instellingen zijn gemakkelijk te ‘kraken’ via internet. Ga dus de instellingen van je pc’s en netwerk na en pas ze aan als dat nog niet gebeurd is. Het gaat om de instellingen van de hardware, softwareprogramma’s, en de verbindingen onderling en met internet.

Een open deur, maar toch: kies veilig, sterke wachtwoorden en verander die heel regelmatig. Een tweestapsverificatie is nog veiliger.

Tip 3: Houd het systeem ‘schoon’

Een computer(syteem of -netwerk) kan gemakkelijk geïnfecteerd raken. Een virus kan via een besmette mail, een bezoek aan een onbeveiligde site, of middels een externe USB-stick binnen komen. Het is belangrijk dat iedereen die van een computer of netwerk gebruik maakt zich daarvan bewust is. Mail van onbekende afzenders is altijd verdacht. Veel bedrijven hebben een beveiligde werkomgeving om te voorkomen dat er via internet onwelkome zaken binnen komen. Voorkom dat collega’s zelf programma’s of applicaties installeren. Laat dat, als het enigszins mogelijk is, aan de IT’er of IT-afdeling over. Antivirusprogramma’s zijn zeer geavanceerd tegenwoordig. Laat ze regelmatig draaien om malware op te sporen. Denk ook aan een firewall.

Tip 4: Maak backups en updates

Maak regelmatig backups. Gebeurt er dan iets, dan is het mogelijk om het systeem terug te zetten naar een eerder moment. De schade blijft dan beperkt. Zorg er ook voor dat je altijd met de nieuwste versies van software en programma’s werkt. Dat geldt zeker ook voor antivirusprogramma’s. De ontwikkelaars daarvan houden nauwlettend in de gaten hoe cybercriminelen opereren en verwerken die kennis in een volgende versie van het antivirusprogramma. Je kunt zelf backups maken en updates ophalen, maar het is handiger als het automatisch gaat.

Tip 5: Bepaal wie waar bij kan

Niet iedere collega hoeft overal bij te kunnen. Stel vast wie tot welke bestanden of programma’s toegang moet hebben en regel dat vervolgens via een inlogsysteem. De collega moet zich kunnen identificeren met een sterk wachtwoord. Gevoelige informatie kan extra worden beveilig met een tweestapsverificatie. Die tweede beschermingslaag maakt het voor cybercriminelen een stuk ingewikkelder om in te breken.

Sluit aan het einde van de werkdag de programma’s en de computers correct af. Log dus daadwerkelijk uit. Uit veiligheidsoverwegingen is het ook verstandig om serverruimtes af te sluiten.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen