Houtense volkstuintjes zorgen voor noodzakelijke flexibiliteit in Utrechts stroomnet

Armand Landman
15 mei 2025
3 min

Er is meer flexibiliteit nodig in het stroomnet, nu en in de toekomst. Met flexibel elektriciteitsvermogen kunnen de netbeheerders de capaciteit op het net beter benutten en is er meer mogelijk. ‘Onze Volkstuinen Utrecht’ in Houten is de eerste ondernemer in de provincie Utrecht die flexibiliteit levert aan het net als er veel vraag naar stroom is en daar profiteert de omgeving van.   

Nederland verduurzaamt in rap tempo. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van elektriciteit en daardoor loopt het stroomnet snel vol. Op piekmomenten moet er te veel elektriciteit door de elektriciteitsstations- en kabels en dat past niet. Dan ontstaat er ‘netcongestie’, oftewel filevorming op het net. Om iedereen van stroom te kunnen blijven voorzien, verduurzaming mogelijk te maken en langere stroomstoringen te voorkomen is er – terwijl het stroomnet wordt uitgebreid – meer nodig.

Extra energie-injectie voor lokale stroomnet

In Utrecht is de situatie op het stroomnet nijpend. Daarom worden extra maatregelen ingezet, zodat er extra ruimte ontstaat. Een van de oplossingen is de inzet van ‘regelbaar elektriciteitsvermogen’, waarbij Stedin aan grootverbruikers vraagt om een deel van de stroom die zij produceren aan te bieden. Hiermee kan op de juiste plekken en op de juiste momenten extra stroomproductie worden gerealiseerd. Een hulpmiddel om op piekmomenten extra stroom te leveren. Ondernemer George Modderkolk van Onze Volkstuinen Utrecht gebruikt hiervoor zijn ‘warmtekrachtkoppeling’; een WKK, die als een stroomgenerator dient. Deze generator wordt ingezet totdat de netverzwaring gereed is. Modderkolk: “De energie op dit bedrijf werd opgewekt door middel van een WKK. Een half jaar geleden zagen we een oproep in het Utrechts Nieuwsblad dat ondernemers zich konden melden die een grote aansluiting of een generator hadden om de netcongestie te verhelpen. Dat deden we. De WKK wordt nu ook ingezet om energie te produceren voor het elektriciteitsnet. Een leuke samenwerking en er zit voor ons ook een stukje verdienmodel in, waar ik blij mee ben.”

Snel meer flexibel vermogen nodig

Ook netbeheerder Stedin is heel blij met deze samenwerking en het extra vermogen die dat oplevert. Door op piekmomenten de WKK van deze ondernemer in te zetten, blijft het lokale stroomnet betrouwbaar, is het mogelijk om laadpalen en (hybride) warmtepompen te blijven aansluiten en kan de (duurzame) woningbouw in de regio doorgaan. Erik Witteveen, Accountmanager Flexibel Energiesysteem bij Stedin: “Met Onze Volkstuinen Utrecht hebben we het allereerste ‘flexcontract’ in de provincie Utrecht afgesloten voor het aanbieden van stroom aan het net. Door pieken op het net te verlagen, voorkomen we overbelasting. Hoe het werkt? We laten de WKK die hier staat extra stroom aan ons leveren op de piekmomenten die we hebben in ons net. Het gaat om hooguit enkele uren per jaar. Dit is nu de eerste, maar hopelijk kunnen we snel meer van dit soort contracten afsluiten want dat is keihard nodig.”

Hybride aanpak is een stap vooruit

Door de inzet van regelbaar elektriciteitsvermogen blijven nieuwe woningen met een warmtepomp in de provincie mogelijk. Net als nieuwe laadpleinen en oplaadpunten. De hybride aanpak van deze maatregel, met toepassing van duurzame en fossiele bronnen, heeft een hoger doel. Hierdoor kan de verduurzaming van huishoudens en MKB zoveel mogelijk doorgaan, terwijl de CO2-uitstoot van stroomgeneratoren beperkt is. Het is een noodzakelijke tussenstap in de ontwikkeling naar een volledig duurzaam energiesysteem, waardoor we de betrouwbaarheid van stroomlevering in de regio kunnen blijven borgen.

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer Icoon