‘Warm­tenet ver­oor­zaa­kt evenveel net­con­ges­tie als warmtepompen’

Armand Landman
19 november 2024
2 min

Om netcongestie te voorkomen zien netbeheerders het warmtenet als beter alternatief voor de individuele warmtepomp. Maar warmtepompen zijn niet de veroorzakers van netcongestie waarvoor ze door netbeheerders worden gehouden. Oorzaak is dat netbeheerders de netbelasting bepalen op basis van conservatieve en gedateerde uitgangspunten, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Merosch

Doordat netbeheerders uitgaan van verouderde uitgangspunten, wordt de hoop gevestigd op warmtenetten in plaats van warmtepompen. Voor gebieden met hoge bouwdichtheid zijn warmtenetten veelal de juiste keuze, maar voor wijken met een lage bouwdichtheid niet. Daar zullen individuele warmtepompen de meest voor de hand liggende oplossing blijven. Door de veronderstelde netcongestie wordt deze oplossing nu afgeremd. Dat is niet alleen onjuist maar zorgt ook dat de warmtransitie onnodig vertraging oploopt.

Door de gedateerde uitgangspunten van netbeheerders is de dominante mantra in de warmtetransitie: Warmtenetten voorkomen netcongestie, terwijl warmtepompen juist netcongestie vooroorzaken. ‘Uit ons onderzoek komt naar voren dat dit mantra gefundeerd is op verkeerde en aannames die niet overeenkomen met de waarnemingen in de praktijk,’ legt Ronald Schilt uit. Het gevolg: gemeenten zetten vol in op complexe warmtenettrajecten terwijl Nederland vastloopt door netcongestie.

Onterechte angst voor noodvoorziening warmtepomp

Sommige typen warmtenetten zorgen zelfs voor dezelfde belasting als die van individuele warmtepompen. Ook blijken netbeheerders bang voor de inschakeling van de noodvoorziening van een warmtepomp. Die noodvoorziening zou in uitzonderlijke situaties voor enorm hoge pieken op het elektriciteitsnet kunnen zorgen. Deze angst is onterecht: in sommige gevallen verwerken warmtepompleveranciers geen noodvoorziening meer in warmtepompen.

Beleidsmakers hebben nauwelijks focus op warmtepomp

Netcongestie legt de grenzen van onze ongeremde groei naar elektriciteitsbehoefte pijnlijk bloot. ‘Het verschil tussen een netbewuste inpassing van een individuele warmtepomp of een inpassing waar daar niet aan gedacht wordt? Dat is het verschil tussen een wijk waar het licht blijft branden tijdens een donkere avond in december en een wijk waar het licht uit gaat. Dat beleidsmakers nauwelijks focus hebben op de individuele warmtepomp voor wijken met een lage bouwdichtheid is daarom een gemiste kans in de warmtetransitie,’ stelt Ronald Schilt, directeur van Merosch.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen