2N publiceert richtlijnen voor veilig gebruik domotica

2 november 2022 | 4 minuten leestijd

Hans van Moorsel, Business Development Manager Nederland bij 2N licht toe: “Deze nieuwe richtlijnen zijn bedoeld om installateurs en integrators op een praktische manier te helpen. Klanten zien steeds meer de waarde in van de integratie van toegangscontrole in hun domoticasystemen, maar dat moet wel goed gebeuren – en met bijzondere aandacht voor cyberbeveiliging – willen ze ten volle kunnen profiteren van de voordelen op het gebied van zowel security als comfort.”

De richtlijnen:

1. Houd rekening met alle beschikbare beveiligingsmogelijkheden

De integratie van toegangscontrole en domotica kan veel huiseigenaren die hun beveiligingssysteem naar een hoger niveau willen tillen, exact bieden wat ze zoeken. Stel bijvoorbeeld dat er een inbreker rondsluipt en dat deze aanbelt via de intercom om te checken of er iemand thuis is. Met een IP-intercom kan de bewoner dan de oproep ontvangen op de smartphone. Men kan de inbreker zien en met hem praten – en, indien gewenst, doen alsof er iemand thuis is.

Door de intercom aan te sluiten op een domoticasysteem kan de bewoner nog een stap verder gaan door in real time actie te ondernemen – bijvoorbeeld door de lichten thuis op afstand aan te doen. In de meeste gevallen zal dit genoeg zijn om de inbreker af te schrikken.

2. Neem alle gemaksverbeteringen die toegangscontrole kan geven in overweging

Door producten als de 2N® Indoor Touch 2.0 antwoordunit te integreren in domotica-oplossingen van bedrijven als Control4, Savant, RTI en Crestron kunnen ze veranderen in een centraal bedieningssysteem dat alles regelt, van de verlichting, de airconditioning en het audiosysteem tot de garagedeur en het besproeiingssysteem.

Door IP-intercoms te verbinden met smart home-systemen kunnen bijvoorbeeld leveringen van pakketjes worden vergemakkelijkt wanneer de huiseigenaar niet thuis is. Met behulp van deurbediening op afstand kunnen zij via de app de poort openen voor de koerier – en zelfs het systeem zo programmeren dat een gepersonaliseerde welkomstboodschap via de intercom wordt afgespeeld. Vervolgens kunnen ze in de app overschakelen naar de stream van een externe IP-camera om er zeker van te zijn dat de koerier het pakket op de juiste plaats aflevert.

Of misschien willen ze dat de koerier het pakket in de garage achterlaat – waar het veilig en droog is. Dan kan de bewoner het systeem programmeren om de garagedeur gedeeltelijk te openen, genoeg om het pakket onderdoor te schuiven zonder dat de koerier zelf de garage in hoeft. Ook kan men een beveiligingscamera instellen die het betreffende gedeelte van het terrein bewaakt. Zodra de koerier het pakket heeft afgegeven, kan het systeem de garagedeur weer automatisch vergrendelen.

3. Selecteer apparaten die gebaseerd zijn op open standaarden of leverancierspecifieke protocollen

In elk van de hierboven genoemde voordelen staat makkelijke integratie centraal, omdat de meeste consumenten geen geduld hebben met domotica die niet naar behoren werkt.

Vermijd daarom merkgebonden, gesloten systemen die niet kunnen worden gekoppeld met andere merken, omdat de bewonder dan op zoek moet naar een verkoper van domotica die gespecialiseerd is in oplossingen op maat – wat waarschijnlijk betekent dat hij een hele reeks apparaten moet kopen die de verkoper aanbeveelt, waardoor de kosten toenemen.

Kies daarom liever apparatuur die gebaseerd is op open standarden of met een open API, aangezien deze gemakkelijk geïntegreerd kan worden met apparatuur van derden.

4. Beheer op afstand bespaart tijd en geld

Klanten die gebruik maken van domotica hechten doorgaans veel waarde aan flexibiliteit. Zij willen nieuwe functies aan hun slimme woning kunnen toevoegen zodra zij dat willen. Opties voor beheer op afstand zoals het My2N-cloudplatform kunnen hier een groot verschil maken. Hiermee kunnen integrators hun klanten effectiever van dienst zijn en hen zowel tijd als geld besparen.

5. Geef voorrang aan de cybersecurity van toegangscontrole
Cybersecurity is natuurlijk net zo belangrijk als fysieke beveiliging want met elke zwakke schakel in een domoticasysteem lopen we het risico van cyberaanvallen op een smart home. 2N heeft een lijst gepubliceerd met zeven best practices op het gebied van cybersecurity die integrators en installateurs kunnen helpen bij smart home-projecten en deze Hardening Guide waarin wordt uitgelegd hoe 2N-producten echt veilig kunnen worden geconfigureerd.

Gerelateerde artikelen