6 verschillen tussen betonnen en keramische dakpannen

13 april 2023 | 3 minuten leestijd
 1. Een leven of een generatie lang
  Volgens CREATON gaan betondakpannen zo`n 30 à 50 jaar mee en zelfs langer als je ze goed onderhoudt. Wil je een dak dat generaties lang meegaat? Dan zijn keramische dakpannen de beste optie.
 2. De samenstelling
  De naam zegt het zelf, betonnen dakpannen zijn gemaakt van beton. Beton is een mix van cement, zand en mineralen. Betonnen dakpannen worden vaak gekozen voor nieuwbouw vanwege financiële redenen. Bij nieuwbouw komt er immers veel kijken en moet er vaak gewikt en gewogen worden. De keramische dakpan is gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, leem en water. Deze optie wordt zowel gekozen bij nieuwbouw als renovaties.
 3. Het productieproces 
  Het productieproces van de dakpannen is van de start af aan anders. Keramische dakpannen worden in een oven gebakken op meer dan 1000°C. Deze techniek zorgt voor een topkwaliteit waardoor ze enorm duurzaam zijn. Betonnen dakpannen worden in tegenstelling tot keramische dakpannen niet gebakken maar gedroogd op een temperatuur van 40°C.
 4. Het prijskaartje
  De samenstelling en het productieproces zorgen ervoor dat betonnen dakpannen goedkoper zijn dan keramische. Zo staat beton bekend als betaalbaar alternatief voor andere soorten dakbedekking. Beide type dakpannen hebben heel wat verschillende soorten en modellen die passen bij allerlei woonstijlen. Bij keramische dakpannen heb je bovendien een keuze in verschillende afwerkingen en prijsklassen. Laat je daarom zeker adviseren door een expert zodat je de beste en meest passende keuze voor jouw huis kunt maken.
 5. Snel, sneller, snelst
  Wil je jouw nieuwe dak zo snel mogelijk geplaatst hebben? Betonpannen zijn sneller te plaatsen dan keramische dakpannen omdat ze geen kopsluiting hebben maar alleen een zijsluiting. Wist je dat de maat van de dakpannen ook invloed heeft op de snelheid van het plaatsen? Hoe groter de pan, hoe sneller de dakdekker het dak kan afwerken. Bovendien heb je minder panlatten nodig wat ook weer scheelt in de kostprijs en tijdsinvestering bij het plaatsen.
 6. Groene aanslag en verkleuring
  Doordat betonnen dakpannen een ruwere oppervlakte hebben, zijn ze wat gevoeliger voor groene aanslag. Bij keramische dakpan is dat minder. CREATON heeft daar echter een oplossing voor gevonden en de betonnen dakpannen voorzien van en extra stevige en kwalitatieve beschermlaag. Zo blijven ze er niet alleen goed uitzien maar gaan ze ook langer mee.

Gerelateerde artikelen