​Afvalwater nog goed bruikbaar

17 augustus 2016 | 2 minuten leestijd

De instellingen kunnen profiteren van de extra warmte. ACO: “De gratis warmte kan op meerdere manieren worden hergebruikt; bijvoorbeeld voor gebouwverwarming of voor het opwekken van elektriciteit.” Als extra voordeel wordt het afvalwater afgekoeld dat weer zorgt voor optimalisering van de werking van de vetafscheider.

Aansluiting op warmtepomp

Een vetafscheider wordt ingezet om afvalwater te ontdoen van oliën en vetten die worden gecreëerd bij kook- en reinigingsproces. Grootkeukens doen dat om het riool niet volledig dicht te laten slibben met vetten en oliën. “Het systeem is vooral geschikt voor keukens die gedurende langere tijd in gebruik zijn, omdat daar continu warm water naar de afscheider toestroomt. De Liputherm warmtewisselaar onttrekt warmte aan dit afvalwater en staat deze warmte af aan.” Deze warmte kan bijvoorbeeld worden afgegeven aan een warmtepomp, één van de alternatieven voor verwarming door gas. “De warmtepomp kan deze warmte gebruiken voor het verwarmen van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook voor het koelen, afhankelijk van de behoefte”, legt ACO verder uit. De Liputherm kan worden aangesloten worden op een warmtepomp.   

Reiniging

“De Liputherm is voorzien van een innovatief reinigingssysteem wat voorkomt dat er een vetlaag ontstaat op het oppervlak van de warmtewisselaar.” Het vet dat wordt verwijderd gaat samen met het afgekoelde water via de retourleiding terug naar de afscheider.

Ontvetten

Het nieuwe product van ACO slaat volgens de ontwikkelaar twee vliegen in één klap. Omdat het afvalwater vooral warm is, is het lastiger om het vet uit het water te verwijderen. Door de warmte uit het water te halen, kan het vet makkelijk worden verwijderd doordat het makkelijker stolt en eerder bovendrijft. “Wanneer de Liputherm te weinig warm water uit de vetafscheider kan halen, slaat het systeem automatisch af.”

Gerelateerde artikelen