Alles Tiny: van Float tot Flat

13 juli 2021 | 3 minuten leestijd

Er zijn flink wat aanbieders van tiny houses in Nederland. Hier en daar zijn `losse` woninkjes te zien, en op sommige plaatsen verrijzen kleine tiny-house-dorpjes zoals aan de Helderseweg in Alkmaar, en aan de Vulcanusweg in Delft. Ook Minitopia in Den Bosch is een bekend project waar meerdere tiny houses bij elkaar staan. Het leuke van zo`n cluster, is dat er meestal geen twee tiny houses hetzelfde zijn.

Filosofie

Nog even de definitie van Tiny House. Volgens de stichting Tiny House Nederland luidt die: “Een Tiny House is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Kleine volwaardige vrijstaande woningen van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staan op een (tijdelijke) fundering, maar ook op wielen.”
Het begrip komt uit Amerika, waar in 2015 een ware Tiny House Movement ontstond. Dat gaat verder dan alleen de vierkante meters. Het gaat vooral om uitgangspunt: genoegen nemen met genoeg en een leven creëren dat draait om wat echt belangrijk is.

Bouwpakket

In Engeland werd in 2011 het bouwconcept Wikihouse ontwikkeld. Het werkt zoals  encyclopediewebsite Wikipedia: gebruikers kunnen de informatie bekijken, verbeteren en aanvullen. Het is de bedoeling dat het online bouwconcept zich op die manier zal uitbreiden. Mensen kunnen bouwplannen downloaden, ermee werken, en dan eventuele aanpassingen weer toevoegen aan de bibliotheek.
Op het Minitopia terrein realiseerde een bewoner haar huis met een bouwpakket van Wikihouse. Ze liet multiplexplaten door een computergestuurde freesmachine op maat zagen. De delen werden als grote platte pakketten naar de locatie gereden en daar in elkaar gehaakt. 

Het water op

Van tiny house naar tiny houseboat is een logische stap in het waterrijke Nederland. Plekken voor gewone woonboten worden nauwelijks nog toegewezen. Maar als een boot kan varen en dus geen vaste plek hoeft te hebben, is het een ander verhaal. Daarom begon een ondernemer uit Nijkerk een aantal jaar geleden met het bouwen van een `kleine woonboot`, oftewel tiny houseboat, of tiny float. Hij gebruikte er geen hout maar aluminium voor. Door de tiny float uit te rusten met een accupakket en zonnepanelen is het mogelijk om er een weekje mee op pad te gaan. Om vervolgens weer voor een tijdje op één plek te liggen.

De lucht in

Het gebouw waarmee architect Ana Rocha de wedstrijd BouwEXPO Tiny Housing won, kun je gerust een Tiny Flat noemen. De gemeente Almere schreef de prijsvraag uit, in de hoop om nieuwe en frisse ontwerpen voor tiny houses binnen te krijgen. En dat gebeurde. Een aantal inzendingen werd gerealiseerd in Almere Poort, waaronder natuurlijk het prijswinnende concept van Rocha. Het grondoppervlak van het huisje is maar 16 m2. Om toch genoeg ruimte te creëren, ging ze de lucht in. Er zijn drie woonlagen: de begane grond is voor koken en eten, en grenst aan de tuin. Op de eerste verdieping is de woonkamer en ruimte om te ontspannen. Helemaal bovenin bevinden zich de slaapkamer en de badkamer. Klein maar fijn, en van alle gemakken voorzien. Een prachtig voorbeeld van wat `tiny` ook kan zijn. 

Gerelateerde artikelen