Badderen in de slaapkamer

29 november 2018 | 3 minuten leestijd

De aannemer van vandaag laat zich niet afschrikken door beperkingen maar gaat op zoek naar mogelijkheden. Dus stapt hij die kleine badkamer weer uit, en gaat de aangrenzende masterbedroom in. En ja, daar zou een groot verzonken ligbad prima te realiseren zijn. 

Open plan of afscheiding

Het is misschien niet voor de hand liggend, maar een bad in de slaapkamer kan een prima oplossing zijn. De kleine badkamer blijft dan in tact en biedt plaats aan een douche, toilet en wastafel, al dan niet in een vernieuwde vorm. Maar het bad komt in de slaapkamer. Dat geeft meteen een heel luxueuze uitstraling: in chique hotels wordt dit ook gedaan. Als de opdrachtgevers het plan zien zitten, begint het met het indelen van de ruimte. Er zijn meerdere mogelijkheden. De bed/badruimte kan een totaal open geheel zijn. Dat geeft een enorm ruimtelijk effect. Het gedeelte waar geslapen wordt, loopt dan naadloos over in het badgedeelte. Veel mensen vinden het toch prettig om een soort van afscheiding te hebben. Een glazen wand is een stijlvolle optie. Het is ook mooi om in de slaapkamer met glazen panelen een kleine ruimte te creëren voor de `natte hoek`. Dat is open en dicht tegelijk. Een halve muur of halfhoge voorzetwand kan ook twee gedeeltes van elkaar scheiden. Die muur of wand is dan mooi te benutten door er een wastafel en een grote spiegel aan te bevestigen.

Op pootjes of juist verzonken 

Een vrijstaand ligbad op pootjes is populair, maar vraagt natuurlijk om een goede af- en toevoer. Zorg voor een afvoerleiding en een toevoerleiding aan voor warm en koud water. Onder het bad moet ruimte zijn voor het chiffon. Een bad op pootjes is daar meestal in voorzien. Het toppunt van luxe is volgens veel mensen een verzonken bad in een verhoogde vloer in de slaapkamer. Dat geeft een ultiem wellness-gevoel. Wie niet zo van het badderen is, kan trouwens ook kiezen voor een douche/stoomcabine of inloopdouche in de slaapkamer. 

Praktische punten

Installeer je voor je klant een bad in de slaapkamer, houd dan met wat praktische punten rekening. Allereerst is er de vloer, het is belangrijk dat die het gewicht van een vol bad kan dragen. Verder moet de vloer natuurlijk tegen water kunnen. Het is prima om in het badgedeelte een andere vloer te hebben dan in het slaapgedeelte, maar adviseer de bewoners wel dat ze voor dezelfde tint kiezen. Anders wordt het een heel druk geheel. Baden of douchen in de slaapkamer zorgt voor vochtvorming. Is de ruimte helemaal open, breng dan een ventilatiesysteem aan. Ook de verwarming is een praktisch punt om bij stil te staan. Het is prettig als de slaapkamer warm is als iemand in bad ligt, maar voor het slapen is een koele kamer fijner. Houd dus rekening met het soort verwarming en de plaats ervan in de ruimte. Neem deze praktische punten mee in het voortraject en geef aan wat de kosten zijn. Dan kan er achteraf geen verwarring of wrevel ontstaan.

Gerelateerde artikelen