Binnendiameter renoveren zonder hak- en breekwerk

30 maart 2014 | 2 minuten leestijd

Exposant House-Liner BV heeft in eigen beheer een deze techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om leidingen met een binnendiameter vanaf 34 mm te renoveren zonder hak- en breekwerk. Hierbij maakt het niet uit van welk materiaal de (afvoer)leiding is, Spray-liner genaamd.

Voor het aanbrengen van een Spray-liner® wordt een inbrengpunt gecreëerd. Als eerste wordt in de leiding de schadeplek vastgelegd. Daarna volgt een grondige reiniging van de leiding. Hierbij is het niet noodzakelijk dat de leiding droog is, belangrijker is dat de leiding schoon is.

Aansluitend wordt een spray-kop in de leiding gebracht, tot in de standleiding of tot achter de schade locatie. Deze spray-kop wordt daarna geautomatiseerd terug getrokken. Tijdens deze beweging wordt een gelijkmatige epoxylaag in de leiding aangebracht. Indien gewenst kunnen er meerdere lagen over elkaar aangebracht worden. Deze toegepaste epoxyhars bevat geen styreen en verlijmd met de oude buis wand. Na uitharding van de hars kan een de leiding weer in gebruik genomen worden.

Geprotocolleerde werkwijze

Voordat de spray-kop de gelijkmatig laag aanbrengt wordt de spray-unit ingesteld. In deze unit wordt de diameter en het leidingmateriaal ingesteld. Om de egale laag te krijgen bewaakt het systeem de terugtrek snelheid, rotatiesnelheid van de spray-kop en harshoeveelheid. Ook de harstemperatuur wordt gecontroleerd. Bij grotere diameters wordt door middel van een camera in de spray-kop de kwaliteit visueel zichtbaar gemaakt op een kleuren beeldscherm.

Gerelateerde artikelen