De inductie cv-ketel: gasloos en razendsnel

Installatie
23 april 2024 | 3 minuten leestijd
Geschreven door: Marion de Graaff

We zitten middenin de energietransitie en ‘van het gas af’ is het streven. Er zijn verschillende manieren om dat te realiseren. Relatief nieuw op die markt is de inductie cv-ketel. Wat is dat? Hoe werkt dat? En waar is zo’n CVi ketel toepasbaar?

Een CVi ketel (inductie cv-ketel) werkt op basis van elektromagnetisme. Er komt geen gas aan te pas maar draait om een natuurkundig principe. Inductie ontstaat als elektrische spanning over een geleider wordt opgewekt. Dat gebeurt als een veranderend magnetisch veld zich om de geleider heen beweegt, of omgekeerd: als de geleider zelf in een magnetisch veld beweegt. Generatoren en transformatoren werken op die manier. De Britse natuur- en scheikundige Michael Faraday (1791-1867) ontdekte dat stroom een magneetveld op kan wekken, en probeerde dat proces om te keren. Hij probeerde met een magneetveld elektriciteit op te wekken. In 1831 toonde hij met een proef aan dat dat kon en legde zijn theorie vast.

Van 6 tot 50 kilowatt

Bij een inductiekookplaat verstoort de pan het magnetische veld waardoor warmte ontstaat. Bij de CVi ketel verstoort een koperen leiding het magnetische veld. De elektrische energie genereert warmte en die wordt via een speciale vloeistof overgebracht op het water in het systeem. Afhankelijk van het type en de capaciteit van de CVi-ketel kan hij als verwarming dienen, of daarbij ook tapwater verwarmen. Het Nederlandse bedrijf TI-Green ontwikkelde de CVi ketel, en levert ze inmiddels als 6, 9 en 12 kilowatt systemen. De inductietechnologie zorgt ervoor dat acht liter water heel snel tot een temperatuur van 85 graden verwarmd wordt. De ketels zijn standaard voorzien van een accumulator van 45 liter waar de restwarmte in wordt opgeslagen. Het bedrijf werkt aan ketels met een capaciteit van 15 voor grotere woningen, en ontwikkelt speciaal voor de industrie een ketel van 50 kilowatt. 

Voor- en nadelen

Belangrijke voordelen van de CVi-ketel zijn dat het de gasketel 1 op 1 kan vervangen en dat de bestaande radiatoren en leidingen kunnen blijven zitten. Verder produceert de ketel weinig geluid en geen koolmonoxide. Het apparaat verbruikt geen fossiele brandstof en is dus een duurzaam alternatief voor verwarmen met gas. 

Het grootste nadeel van een CVi-ketel is dat het toestel veel stroom verbruikt. De opwek van zonne-energie met eigen zonnepanelen compenseert dat, maar PV levert in de winter maar weinig op. Ook is er drie fase krachtstroom nodig. 

Een punt is verder dat de CVi-ketel veel energie nodig heeft om 1 kWh aan warmte te maken. Te veel, volgens artikel 6.55 van het Bouwbesluit. De CVi-ketel komt daarom niet in aanmerking als hoofdverwarming. Wel kan de inductieketel worden toegepast in een vakantiewoning of tuinhuis. 

Bijdragen aan gasloze toekomst?

Maar de ontwikkeling van deze ketel staat niet stil en mogelijk veranderen ook die regels op een bepaald moment weer. Dan kan deze technologie ook bijdragen aan een gasloze toekomst. Is een woning optimaal geïsoleerd en voorzien van een eigen energie-opweksysteem, dan kan het echt interessant zijn. Houd de ontwikkelingen dus in de gaten. 

Gerelateerde artikelen