Dit monument wordt gerenoveerd met droogbouw vloersysteem

21 mei 2019 | 4 minuten leestijd

Al meer dan twee eeuwen lang is het Amsterdamse gebouw Felix Meritis aan de Keizersgracht een bolwerk van kunst, cultuur en de vrije geest. Sinds de oplevering in 1788 deed het dienst als concertgebouw, theaterzaal, drukkerij en communistisch bolwerk. Het pand neemt zelfs zo`n belangrijke plaats in de geschiedenis in dat het is opgenomen in de Canon van Amsterdam. Om het pand en haar geschiedenis te behouden wordt Felix Meritis momenteel grondig gerenoveerd.

Goede geluid- en brandwering

Voor restauratie van de vloeren is gekozen voor een licht en droog vloersysteem van Fermacell®; de 2E26. Dit zijn 2 gipsvezelplaten van 12,5 mm en een akoestische onderlaag van 9 mm vilt. Dit systeem inclusief een 10 mm belasting spreidende laag is zeer drukvast en geschikt voor toepassing in ziekenhuizen, theaters, bioscopen en grote winkels. Daarnaast worden er uitstekende waarden op het gebied van geluid- en brandwering gerealiseerd.

Zeer hoge belastbaarheid

In 2017 werd gestart met de renovatie van het pand. Begin 2020 opent het opnieuw de deuren voor uiteenlopende evenementen waar honderden mensen tegelijk op af zullen komen. Een goede belastbaarheid van de vloeren na renovatie is daarom van groot belang. De vloeren in de diverse zalen van het Felix Meritis moeten voldoen aan een zeer hoge belastbaarheid, klasse C2 volgens de Eurocode. Wat neerkomt op een puntbelasting van 4,0 kN/m2 en een gelijkmatig verdeelde belasting van 5,0 kN/m2.

De beste oplossing

Aannemer Jurriëns BV uit Utrecht, specialist in restauraties en renovaties, kiest met de 2E26 bewust voor een droog en licht vloersysteem, vertelt projectleider Robbert Danckaarts. “Door de eeuwen heen zijn er diverse vloerlagen weggehaald of vervangen. Het toevoegen van veel massa, bijvoorbeeld een betonnen vloer, zou te veel vragen van de vloerconstructie met houten spanten. Daarom zijn gipsvezelplaten hier de beste oplossing.”

Geen droogtijd

Een ander belangrijk argument om hiervoor te kiezen is dat het een droog vloersysteem is, stelt Danckaarts. “In eeuwenoude panden als deze wil je zo min mogelijk, of nog beter helemaal geen vocht toevoegen. In het monumentale stucwerk op de plafonds en wanden zitten vaak haarscheurtjes en die worden door het toevoegen van vocht alleen maar groter.” Bijkomend voordeel van dit vloersysteem, dat wordt gelegd op een ondergrond van droge egalisatiekorrels, is de snelle verwerkingstijd. In tegenstelling tot cement of beton behoeft het geen droogtijd. Na het egaliseren van de vloer met de egalisatiekorrels kunnen de vloerplaten en vervolgens vloerafwerking direct gelegd worden. Danckaarts: “Als je wilt, kun je al met het afwerken van de vloer beginnen, terwijl je hem nog aan het leggen bent. Op deze manier kun je ook zeer flexibel en gesegmenteerd werken. Je kunt bijvoorbeeld al een ruimte klaarmaken terwijl je ergens anders nog met het leidingwerk bezig bent.”

Hoog toepassingsgebied

De nieuwe vloeren beslaan een oppervlakte van bijna 2.500 vierkante meter, verdeeld over vier verdiepingen. “Het gebruikte vloersysteem bestaat uit twee op elkaar geperste gipsvezelplaten van elk 12,5 millimeter dik met daaronder een 9 millimeter dikke vilten onderlaag voor geluiddemping. De vloerelementen (150 x 50 cm) worden gelegd op een met droge korrels geëgaliseerde ondervloer. Daarna wordt op de vloerelementen nog een 10 millimeter dikke toplaag aangebracht die zorgt voor spreiding van de vloerbelasting. Deze toplaag wordt dwars op de legrichting aangebracht (verlijmd en geschroefd) en verhoogt het toepassingsgebied van 3 naar 4, de hoogste klasse,” aldus Wouter van der Velde, technical engineer Fermacell.

Brand- en geluidwerend

Naast de zeer hoge belastbaarheid biedt het vloersysteem ook uitstekende eigenschappen op het gebied van geluiddemping en brandwerendheid. De vloerelementen zijn 60 minuten brandwerend en de vilten onderlaag zorgt voor een contactgeluidreductie op een houten vloer van meer dan 10dB. Dat geeft een goede akoestiek in het gebouw en beperkt de geluidsoverlast naar buiten toe. “Daarbij zorgt de geluiddemping op de vloer er voor dat de monumentale plafonds gevrijwaard blijven van extra akoestische maatregelen, ook dat was belangrijk voor ons en onze opdrachtgever”, besluit Danckaarts. 

Gerelateerde artikelen