Drie alternatieven voor de traditionele kraan

15 april 2015 | 2 minuten leestijd

Philippe Starck heeft zich met de Axor Starck V laten inspireren door de natuur. Voor Duitse kranenproducent Hansgrohe, ontwikkelde hij een kraan, waarbij het water als een bergbeekje naar beneden stroomt. Hij heeft de traditionele gebogen kraanbuis boven geopend en verbreed tot een halve trechter, die wel wat weg heeft van een wildwaterbaan. Het lijkt haast alsof het water zo rechtstreeks uit de metalen voet omhoog ‘draaikolkt’ in één compacte straal.

Innovatieve draaikolk

“Het fenomeen draaikolk fascineert mijn vader Klaus Grohe al jaren. Zijn idee, water door een draaikolk tastbaar maken, was doorslaggevend voor de ontwikkeling van deze kraan”, aldus Philippe Grohe, brandmanager van het merk Axor. Niet alleen Klaus Grohe is gefascineerd door de draaikolk; ook de meubel- en designindustrie is onder de indruk van de kraan. De Axor Starck V won onlangs dan ook twee prestigieuze awards: de Interior Innovation Award – ‘Best of Best 2015’ en de Wallpaper Design Award 2015.

Waterbesparing met de Swirl

Ook de Swirl van de Londense productontwerper Simin Qiu is een goed alternatief voor wie eens wat anders wil in de badkamer. Het water uit de kraan heeft geen standaard straal zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar ziet er dankzij het mooie patroon een stuk innovatiever uit. Aan het milieu is ook gedacht; de ontwerper claimt een waterbesparing van 15 procent ten opzichte van een gewone kraan. Daarnaast is de zachtere straal van de Swirl een stuk ‘vriendelijker’ voor de handen.

Kraan met een kleurtje

Het Italiaanse sanitairmerk Fiore rekent af met de standaard chromen kraan en brengt kranen met acht verschillende kleuren op de markt; variërend van blauw tot rood en van oranje tot bruin. Naast fleurige kranen voor de wasbak, levert Fiore ook bijpassende wandkranen voor het bad in de acht verschillende kleuren.

Gerelateerde artikelen