Eaton biedt veilige stroom voor `s werelds groenste veerboot

De totale capaciteit van de UPS-systemen aan boord van het nieuwe schip is meer dan 200 kVA, en bestaat uit de Eaton 9390, de Eaton 9355 en de Eaton 9155 UPS met ratings die variëren van 8 tot 120 kVA. Alle gekozen UPS-systemen zijn versies die zijn geoptimaliseerd voor maritieme toepassingen. Ze hebben reeds een sterke reputatie opgebouwd wanneer het gaat om prestatie en betrouwbaarheid aan boord van zeeschepen, in alle delen van de wereld.

Gebouwd voor de Finse Viking Line, vaart de MS Viking Grace in januari 2013 voor het eerst uit op de Turku-Åland-Stockholm route in de Baltische Zee. Het schip is de eerste van een nieuwe generatie passagiersschepen die zijn ontworpen om de gevolgen voor het milieu tot een minimum te beperken. Omdat er LNG als brandstof wordt gebruikt, is het revolutionaire aandrijfsysteem van het schip veel milieuvriendelijker dan conventionele aandrijfsystemen die (zware) stookolie of dieselolie gebruiken. Het schip heeft daarnaast een hydrodynamisch geoptimaliseerde romp die de operationele efficiëntie verder verbetert en bovendien het brandstofverbruik en de milieu-impact vermindert. De innovatie in de MS Viking Grace blijft echter niet beperkt tot het ontwerp van de romp en de aandrijfsystemen – op alle gebieden is gebruik gemaakt van de meest moderne technologie. Er wordt bijvoorbeeld een high-speed draadloos netwerk aangeboden om passagiers te vermaken en te informeren.

Het gebruik van de nieuwste technologieën strekt zich ook uit tot de UPS-installatie. Deze zal ervoor zorgen dat de belangrijkste on-board systemen blijven functioneren, zelfs als de stroom van de belangrijkste generatoren tijdelijk niet beschikbaar is.
Na een zorgvuldige analyse van de momenteel beschikbare UPS-systemen, werden voor dit prestigieuze project Eaton UPS-producten gekozen die speciaal zijn geoptimaliseerd voor maritieme toepassingen.

Enkele belangrijke beslissingsfactoren hiervoor waren het feit dat Eaton een volledig assortiment van UPS-systemen voor maritieme toepassingen kan leveren, de sterke reputatie voor een betrouwbare werking in moeilijke omstandigheden en de uitstekende ervaring die de scheepsbouwers reeds met Eaton hadden.

Om de kritische belasting in het schip te ondersteunen, met inbegrip van noodverlichting en diensten aan boord, is een Eaton 9390M UPS met een vermogen van 120 kVA geselecteerd. Voor andere essentiële belasting werden de kleinere Eaton 9355M en Eaton 9155M UPS-systemen gekozen. Drie 20 kVA eenheden worden gebruikt om de data en netwerkinstallatie, de automatiseringssystemen en de on-board verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) installatie te ondersteunen. Daarnaast levert een 40 kVA unit ondersteuning aan de navigatiesystemen en werden twee 8 kVA apparaten geselecteerd voor de aandrijfsystemen. Alle UPS-en zijn voorzien van een ruimtebesparende compacte constructie en zijn eenvoudig te installeren door middel van montagerails die kunnen worden gelast of vastgeschroefd aan het dek of schot.

Ze hebben geïntegreerde schokdempers om hen te beschermen tegen de gevolgen van trillingen en vereisen voor onderhoud alleen toegang aan de voorkant. De UPS-systemen die geselecteerd zijn voor gebruik aan boord van de MS Viking Grace, zijn dubbele conversie uitvoeringen die het hoogst mogelijke beschermingsniveau bieden voor de aangesloten apparatuur. Dit is mogelijk doordat het vermogen aan de uitgang compleet geïsoleerd is van alle vervuilingen en afwijkingen aan de ingang. De UPS-systemen bevatten ook een Power Factor Correctie (PFC). Hiermee wordt een power factor van 0,99 gerealiseerd met minder dan 4.5% totale harmonische vorming. Dit elimineert het risico van interferentie met gevoelige apparatuur dat is aangesloten op het voedingsnet. Hierdoor verbetert tevens de compatibiliteit met generator aangedreven systemen aan boord.

Een ander groot voordeel van de UPS-systemen is de hoge operationele efficiëntie, zoals door het gebruik van Eaton’s Advanced Battery Management (ABM ®) technologie. Dit is gebaseerd op een drie-traps intelligent laadproces dat de oplaadtijd optimaliseert, overlading elimineert en continu de conditie van de accu bewaakt. Dit helpt batterijcorrosie te minimaliseren, verlengt de levensduur van de batterijen tot 50%, en biedt een overeenkomstige vermindering van eigendomskosten voor de UPS.

De Eaton UPS-systemen gekozen voor de MS Viking Grace, zijn speciaal ontwikkeld voor maritieme toepassingen. Hierdoor waren er geen speciale aanpassingen meer nodig, waardoor de installatiekosten laag blijven. De units werden op tijd geleverd en, na installatie door de werf, in bedrijf gesteld door engineers
van Eaton. Zoals werd verwacht bleek installatie en inbedrijfstelling eenvoudig. Alle units voldeden tijdens uitgebreide testen volledig aan de verwachtingen.

We gebruiken al vele jaren elektrische apparatuur van Eaton,” aldus Ville Talsi, die verantwoordelijk is voor het elektrische distributiesysteem voor de MS Viking Grace op STX Finland Oy, de werf die verantwoordelijk is voor de bouw van de MS Viking Grace. “We hebben geconstateerd dat Eaton`s UPS-systemen goed zijn afgestemd op onze eisen en dat we kunnen vertrouwen op een uitstekende commerciële en technische ondersteuning wanneer we dit nodig hebben. We hadden vertrouwen in het gebruik van Eaton producten voor het high-profile MS Viking Grace project en ik ben blij om te bevestigen dat ons vertrouwen juist bleek als gevolg van een uitstekende reeks Eaton UPS-producten, de goede service en geweldige ondersteuning.”