Een urinoir en wastafel tegelijk

4 november 2014 | 2 minuten leestijd

Op het eerste gezicht ziet de urinoir eruit als alle andere. Groot verschil is echter dat er aan de bovenkant een kraan zit, waarmee de heren na het plassen meteen hun handen kunnen wassen. Het gaat om een zogenaamde infrarood kraan, die de mannen niet hoeven aan te raken. De uitvinding waar het uiteindelijk allemaal om draait, is dat de urinoir spoelt met hetzelfde water als waar de gebruiker zijn handen mee wast.

De voordelen

Laatst genoemde functie komt niet alleen de hygiëne ten goede, maar ook het milieu. Doordat hetzelfde water wordt gebruikt voor zowel het wassen als het spoelen, wordt een aardige hoeveelheid water bespaard. Ten opzichte van een gewone urinoir gaat het om een besparing tot 50 procent. Daarnaast is de urinoir en wastafel in één ook een uitkomst voor kleine toiletten of badkamers.

Nu nog aan de man brengen

De Letse Kaspars Jursons is het brein achter de urinoir met geïntegreerde wastafel. Hij ontwierp het product in 2010. Het Nederlandse bedrijf Saneco raakte enthousiast over deze multifunctionele urinoir en haalt het nu naar ons land. Dit jonge bedrijf, bestaande uit vier studiegenoten, gaat de komende tijd haar stinkende best doen om de urinoir via sanitair groothandels aan de man te brengen.

Gerelateerde artikelen