‘Eigenaren zonnepanelen betalen meer voor energie’

Installatie
25 oktober 2023 | 2 minuten leestijd

Eigenaren van zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten, kunnen soms aanzienlijk duurder uit zijn. Uit onderzoek van vergelijkingssite Keuze.nl blijkt dat energiebedrijven steeds vaker extra kosten doorberekenen aan klanten met zonnepanelen.

In het onderzoek werden tarieven vergeleken voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. Veel energieleveranciers blijken geen cashback-korting te hanteren voor klanten met zonnepanelen, wat wel het geval is voor klanten zonder zonnepanelen. Deze verschillen kunnen oplopen tot 270 euro.

Om het gebruik van duurzame energie te stimuleren, mogen consumenten te veel opgewekte energie in de zomer verrekenen met hun verbruik in de winter. Deze salderingsregeling kost energiebedrijven veel geld omdat energie in de winter duurder is. Uit het onderzoek blijkt dat van de vijftien onderzochte energiemaatschappijen er elf extra kosten rekenen voor zonnestroom terugleveren.

Energiemaatschappij Vandebron kreeg kritiek toen ze als eerste aankondigden een vergoeding te vragen aan klanten die veel energie terugleveren. Nu blijkt dat veel meer energiebedrijven de lasten voor zonnepaneeleigenaren hebben verhoogd zonder dit publiekelijk aan te kondigen.

Verschillende grote energiebedrijven, waaronder Essent, Oxxio, Eneco, Greenchoice en Energiedirect, bieden duurdere contracten aan wanneer klanten aangeven zonnepanelen te hebben. Negen onderzochte leveranciers willen zelfs helemaal geen klanten met zonnepanelen meer aannemen. Klanten met zonnepanelen kunnen nog maar bij enkele energiebedrijven een contract afsluiten voor langer dan één jaar.

De meest gebruikte methode om zonnepaneeleigenaren extra te belasten is het niet aanbieden van cashback-kortingen. Andere leveranciers rekenen hogere vastrechtkosten aan mensen met zonnepanelen. Greenchoice brengt zelfs een hoger stroomtarief in rekening bij klanten met zonnepanelen.

Nederland heeft op Europees niveau de grootste hoeveelheid opgewekte zonnestroom per hoofd van de bevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er inmiddels ruim 2 miljoen woningdaken voorzien van zonnepanelen. Sinds de zomer lijkt het aantal aanvragen te dalen, mogelijk vanwege de gedaalde energieprijs. Ook overweegt de Tweede Kamer om de salderingsregeling af te schaffen.

Gerelateerde artikelen