Nieuw kabinet schaft salderingsregeling alsnog af

Installatie
16 mei 2024 | 2 minuten leestijd
Geschreven door: Sander van der Meijs

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 helemaal beëindigd, dat hebben de nieuwe coalitieparnters PVV, NSC, VVD en BBB met elkaar afgesproken.

In het hoofdlijnenakkoord dat is gepubliceerd zul je tevergeefs zoeken naar wat er met de salderingsregeling gaat gebeuren. Maar in de budgettaire bijlage staat het onomwonden: ‘De salderingsregeling voor klein verbruikers wordt met ingang van 1 januari 2027 beëindigd.’

Eerste Kamer ging niet akkoord

Afgelopen februari voorkwam de Eerste Kamer nog dat het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten er doorheen kwam om de salderingsregeling per 1 januari 2025 stapsgewijs af te schaffen. De BBB en de PVV stemden toen tegen, maar zijn nu blijkbaar akkoord. 

Volgens de huidige regering was de regeling niet langer nodig omdat zonnepanelen inmiddels veel goedkoper zijn geworden. Het kost de overheid jaarlijks honderden miljoenen euro’s en een steeds kleinere groep huishoudens zonder zonnepanelen subsidieert via hun energierekening de huishoudens die wel gebruikmaken van zonne-energie. Ook is het nadelig voor het overbelaste elektriciteitsnet.

Terugleverkosten

In reactie op het in stand houden van de salderingsregeling hebben een aantal energiebedrijven al aangekondigd dat ze terugleverkosten gaan berekenen om de kosten van het salderen in de hand te kunnen houden. Mensen met zonnepanelen kunnen namelijk leveren als de stroom weinig kost, terwijl ze dat weer kunnen gebruiken als de prijs hoger is. Dat verschil komt nu effectief voor rekening van mensen die geen zonnepanelen hebben, zo is de gedachte.

Met de afschaffing van de salderingsregeling is het wel te verwachten dat de energiebedrijven de terugleverkosten weer gaan afbouwen.

Gerelateerde artikelen