Enexis leent half miljard om stroomnet te versterken

Installatie
21 december 2023 | 2 minuten leestijd

Netbeheerder Enexis ontvangt een lening van 500 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Het geld is bedoeld om het elektriciteitsnet in vijf provincies te versterken en uit te breiden. De investering komt op een moment dat het stroomnet op veel plekken in Nederland vol raakt of dat al is.

Met de lening wil Enexis onder meer 7500 kilometer aan ondergrondse kabels upgraden of opnieuw aanleggen. Ook gaat het geld naar de installatie van 370.000 slimme meters.

Financieel topvrouw van Enexis Mariëlle Vogt is blij met de lening. “De netwerkverbeteringen die we nu kunnen financieren, gaan we uitvoeren in de gebieden waar Enexis actief is: de provincies Drenthe, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel”, zegt zij. “We zijn blij dat de EIB haar betrokkenheid bij de uitvoering van onze strategie met deze lening bevestigt.”

Netbeheerder Stedin meldde woensdag nog dat het stroomnet in delen van Den Haag zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Grootverbruikers in de Haagse regio kunnen daardoor de komende tien jaar waarschijnlijk geen aansluiting meer krijgen. TenneT en Enexis meldden dat ook een groot deel van het net in de provincies Groningen en Overijssel op slot gaat.

Het versterken van het stroomnet is belangrijk met het oog op de energietransitie. “Zo voorkomen we dat energieverloren gaat tijdens piekperiodes van wind of zonlicht”, legt vicepresident Kris Peeters van de EIB uit. “Enexis gaat haar netwerk flink versterken en uitbreiden om de transitie naar groene energie mogelijk te kunnen maken, dat ondersteunen wij graag.”

Gerelateerde artikelen