Helft meer zonne-energie door kleinere projecten

Installatie
12 oktober 2023 | 2 minuten leestijd

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken is snel toegenomen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) was de groei vorig jaar bijzonder groot vanwege de hoge gasprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Huishoudens en kleine bedrijven gingen op zoek naar duurzamere en goedkopere alternatieven, waardoor ze meer dan 50 procent extra zonne-energie produceerden vergeleken met het voorgaande jaar.

Sinds 2019 is de hoeveelheid opgewekte stroom uit zonne-energie meer dan verdrievoudigd. Vergeleken met 2021 was de totale groei ongeveer 30 procent. Nederland heeft op Europees niveau per inwoner de hoogste opwekking van zonnestroom. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn inmiddels meer dan 2 miljoen woningdaken bedekt met zonnepanelen.

Vooral de kleinere zonne-energieprojecten zijn dus verantwoordelijk voor de groei van de opwek van zonne-energie. Het gaat hier om huishoudens en kleine bedrijven die zonnepanelen plaatsen en gebruikmaken van de salderingsregeling. Hierbij leveren zij zelfgeproduceerde elektriciteit die zij niet zelf gebruiken, terug aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier trekt die elektriciteit af van de hoeveelheid elektriciteit die zij geleverd kregen. Daardoor daalt hun energierekening.

Nieuwsuur meldde vorige week op basis van een enquête onder installateurs dat er sinds de zomer een daling is in het aantal aanvragen voor zonnepanelen. Mogelijk speelt de gedaalde energieprijs hierbij een rol. Ook overweegt de Tweede Kamer om de salderingsregeling af te schaffen. Dankzij deze regeling krijgen huishoudens geld terug voor de hoeveelheid opgewekte zonne-energie die ze niet zelf verbruiken.

Desondanks verwacht de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat de hoeveelheid zonne-energie tot 2025 zal toenemen tot bijna 31 gigawattpiek, vergeleken met 19 gigawattpiek eind vorig jaar. Volgens de overheidsdienst is al 8 procent van het oppervlak van alle daken en parkeerplaatsen zonder grote aanpassingen geschikt voor zonnepanelen, wat neerkomt op 13 gigawattpiek aan zonne-energie.

Vorig jaar kwam 15 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland uit zonne-energie.

Gerelateerde artikelen