Foutloos bouwen met innovatief kliksysteem

11 maart 2019 | 4 minuten leestijd

Facadeclick werkt met echte gevelstenen waarin uitsparingen gemaakt zijn, zodat je ze via een verbindingsstuk, de insert, op elkaar kan klikken. De insert is gemaakt van HDPE (high density polyethyleen) en zorgt ervoor dat je de gevelstenen zonder mortel of lijm foutloos bevestigt. Patrick Vandenbempt van Speed Building Systems Belgium licht toe: “We hebben in gewone keramische stenen een t-groef laten maken. Daar past perfect een anker in, je draait en het zit vast. Mocht je nou geen stenen met een t-groef hebben, daarvoor hebben we een rozet ontwikkeld. Deze kan je bevestigen op het binnenspouwblad.”

Bekijk de video voor een demonstratie van het systeem:

Iedereen kan het

Het systeem zorgt ervoor dat je snel en goedkoop kunt bouwen, met strakke voegafstanden van 3 mm. “Iedereen kan klikken en stenen leggen. Je hebt één vakman nodig die een profiel zet en een touw spant om de rechtheid van de muur te volgen. Waar je vroeger 3 vakmannen nodig had en 1 niet-vakman, heb je nu 1 vakman nodig en 3 niet-vakmannen,” zegt Vandenbempt.

Hoge druk- en trekweerstand

Het Facadeclick-systeem heeft nog een aantal andere voordelen. Naast dat het eenvoudig en snel werkt, zonder mortel of lijm, kan je onafhankelijk van de weeromstandigheden een bakstenen gevel bouwen. Ontsierende uitbloeiingen behoren hiermee dan ook tot het verleden. Volgens Speed Building Systems Belgium ligt de druk- en trekweerstand bij de Facadeclick gevel en ankers beduidend hoger dan bij traditioneel gebouwde gevels, te weten 60 kg treksterkte t.o.v. 30 kg en in druksterkte 11 N/mm² t.o.v. 5 N/mm². De druksterkte van de Facadeclick gevel is 2 maal zo groot als die van een met mortel gemetselde gevel.

Isolatiekorrels

De muren worden geïsoleerd met speciale isolatiekorrels, zogenaamde HR++ Termoparels van Termocomfort (EPS schuimparels). Deze korrels hebben een ATG goedkeuring voor spouwvulling, vormen geen voedingsbodem voor ongedierte, bacteriën of schimmels en tasten de andere bouwelementen niet aan. Ze zijn niet ontvlambaar en blijvend waterafstotend. De korrels hebben een speciaal ontwikkelde korrelverdeling waardoor deze een waterafvoerend vermogen hebben, zonder isolatiewaarde te verliezen. Naast de EPS parels is het ook mogelijk om gebruik te maken van Biofoam parels. Deze biologisch afbreekbare parels zijn Cradle to Cradle gecertificeerd en dus ideaal voor wie extra aandacht wilt besteden aan duurzaamheid.

Speed Building Systems Belgium voert al vele projecten uit in België en is in gesprek voor de eerste projecten in Nederland. Het werkt daarbij samen met partners: met Nelissen voor keramische stenen, met Bia voor stenen beton en met Thermocomfort voor kunststof en isolatie.

Duurzaam

De inserts zijn gemaakt van HDPE en worden wordt 100% met groene energie geproduceerd. Er kan tot 40% afvalmateriaal in verwerkt worden. Over de levensduur hoeven we ons volgens Vandenbempt geen zorgen te maken: “Er komen geen UV-stralen bij, dus de eerste 150 jaar hebben we sowieso geen krachtverlies. Maar het materiaal is vele keren sterker dan mortel, dus eigenlijk is de levensduur oneindig.” Het is bovendien 100% herbruikbaar.

Bouwevolutie

Het Facadeclick systeem is bedacht naar aanleiding van dezelfde fouten die steeds gemaakt worden in de bouw en kan gebruikt worden voor alle bouwprojecten, oftewel: `overal waar gevelsteen is`. Ook biedt het een oplossing voor het tekort aan vakmensen. Vandenbempt wilde een systeem ontwikkelen waarmee je foutloos kan bouwen. Hij noemt het kliksysteem een evolutie, geen revolutie: “We moeten in de bouwsector een evolutie doormaken van mortel naar lijm naar klikken. En we moeten toe naar een 100% circulair product, dat herbruikbaar is, dat ervoor zorgt dat we geen afval meer produceren en dat de volgende generaties dus ook niet met ons afval worden opgescheept. Een `groene` gevel creëren, dat is het doel van Facadeclick. Dat zit ons DNA.”

Gerelateerde artikelen