Groene stroom opwekken met een plas

12 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Op de University of West England hangen sinds kort speciale urinoirs die stroom opwekken. De wc’s zijn uitgerust met biologische brandstofcellen en zodra de studenten en wetenschappers hun urine hebben geloosd, begint het lampje boven hun hoofd te branden. Het gaat nu nog om prototypes, maar als het aan medeorganisator Oxfam ligt, zijn de speciale urinoirs binnenkort volop in vluchtelingenkampen te vinden.

Van urine naar elektriciteit

De techniek achter het zogenaamde ‘pee-power’ toilet is eigenlijk best eenvoudig. De urinoirs zijn voorzien van biologische brandstofcellen en de levende microben, die volop in de biobrandstofcellen aanwezig zijn, ‘voeden’ zich met de urine van de studenten. Deze afvalstoffen gebruiken de microben vervolgens voor hun groei en zetten de urine tegelijkertijd om in energie, wat er voor zorgt dat het lampje in het toilet gaat branden.

Duurzaam, goedkoop én veilig

Deze manier van elektriciteit opwekken kent veel voordelen. De installatie is niet alleen vrij eenvoudig aan te leggen, maar ook redelijk goedkoop én misschien wel het grootste pluspunt: hartstikke duurzaam. “Groener kan bijna niet, aangezien we geen fossiele brandstoffen inzetten en we gebruiken een afvalproduct waarvan we meer dan genoeg op voorraad hebben”, aldus professor Ioannis Ieropoulos, directeur van het Bristol Energy Centre, die het onderzoeksteam leidt.

De ‘pee-power’ kan een uitkomst zijn in vluchtelingenkampen, die vaak ver verwijderd zijn van elektriciteitscentrales. Er is vaak geen verlichting en dat brengt onveilige situaties met zich mee. Door te zorgen voor verlichting in het toilet, voelen vooral vrouwen zich een stuk veiliger en wordt de kans op misbruik verkleind. De onderzoekers verwachten dat het zo’n 600 dollar kost om een heel vluchtelingenkamp dankzij deze installatie van elektriciteit te voorzien.

Gerelateerde artikelen