Grote kwaliteitsverschillen in warmtebeeldcamera’s

De ene warmtebeeldcamera is de andere niet. Warmtebeeldcamera’s van lage kwaliteit zijn vaak breekbaar en niet bestand tegen een val. ‘Hoewel dit soort speelgoed er zeer professioneel kan uitzien, gaat het vaak om niet meer dan namaakgereedschap met een te lage beeldresolutie zonder geïntegreerde batterijbewaking, waarbij het verzamelen en opslaan van warmtebeelden een moeizaam proces is,’ stelt Fluke Corporation in haar publicatie ‘Waarom u een echte warmtebeeldcamera nodig heeft en geen speelgoed’. 

Snel problemen vaststellen

Met infraroodcamera’s die zichtbaar licht- en infraroodbeelden combineren, kunnen snel eventuele problemen worden opgespoord en vastgesteld. Fluke Corporation heeft haar eigen gepatenteerde  IR Fusion-technologie, een warmtebeeldtechniek waarmee automatisch een digitaal beeld van zichtbaar licht wordt vastgelegd op hetzelfde moment dat een infraroodbeeld wordt vastgelegd. Zo kan het beeld in volledig infrarood, volledig zichtbaar licht of verschillende gradaties van de combinatie van beide worden bekeken.

Een wazig infraroodbeeld zal de geïnspecteerde componenten niet correct weergeven. Camera’s met vaste focus hebben een technologie voor toepassing  vanaf een bepaalde afstand. Scannen met vaste focus gaat sneller dan met handmatige focus, maar kan tot minder precieze resultaten

leiden. Bij camera’s met een hogere resolutie wordt de mogelijkheid van de camera om nauwkeurig scherp te stellen doorslaggevend. Camera’s met instelbare of handmatige focus kunnen veel dichter in de buurt van het object scherpstellen, vaak al vanaf 15 cm en minder.  Ook kunnen ze veel scherpere beelden opleveren en meer nauwkeurige resultaten op grotere afstanden.

De focus van een warmtebeeldcamera is direct van invloed op de nauwkeurigheid van de vastgelegde temperatuurmeetgegevens. Een onscherp beeld kan een temperatuurmeting opleveren die tot wel 20 graden of meer kan afwijken. Voor beelden met een hogere kwaliteit moeten meer pixels van de detector juist zijn scherp gesteld op het object. Het gezichtsveld van de camera bepaalt wat zich in het zicht van de camera bevindt. Een camera met een groter gezichtsveld geeft dus een groter gebied weer. Als twee camera’s over dezelfde detectorresolutie beschikken, maar een van beide een groter gezichtsveld heeft, zal de laatste meestal meer gedetailleerde beelden maken. 

Functionaliteiten

De publicatie van Fluke corporation gaat verder in op de onderscheidende functionaliteiten van kwaliteitscamera’s zoals het laadniveau en batterijbewaking. Ook hebben de betere warmtebeeldcamera’s geavanceerde diagnose en rapportagesoftware. De software bevat functies waarmee gebruikers de beeldkwaliteit kunnen optimaliseren en resultaten kunnen weergeven,

zoals verschillende beeldformaten, de mogelijkheid om zichtbaarlicht- en infraroodbeelden te combineren en  het maken van aangepaste rapporten.  Een degelijke, professionele camera stelt de gebruiker in staat de warmtebeelden te beoordelen op smartphone of computer en draadloos te delen. De servicemonteur kan zo mogelijke problemen tonen aan klanten of collega’s die niet op locatie zijn.