Haal de zon in huis

Dat (zon)licht een directe relatie heeft met je goed voelen, wordt al langer verondersteld. Online onderzoek dit voorjaar van Velux Nederland onder 1000 Nederlanders, bewijst dit nu ook. Volgens de respondenten zorgt voldoende daglicht voor een positiever, energieker leven. Helaas geeft bijna de helft van hen echter aan geregeld daglicht te missen, met name binnenshuis, in de woning en op kantoor. Het zorgt bij de geënquêteerden voor een lusteloos, chagrijnig gevoel en zelfs voor meerdere gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Tweederde zegt dat kunstlicht dit gevoel en deze klachten niet weg kan nemen. Dus…, wat dan?

Dan moet u daglicht gaan creëren, is mijn advies. Houd de “najaarsdip” dit jaar buiten en haal de zon in huis. Een ingrijpende, dure operatie, hoor ik u zeggen? Welnee, een geringe verbouwing of aanpassing is meestal al genoeg. Zo kun je een donkere rommelzolder met een aantal dakramen omtoveren in een lichte kamer en haal je een zee aan licht binnen door lichtkoepels of lichtstraten te installeren. Het effect is ongelooflijk. Daglicht zorgt namelijk niet alleen voor een goed gevoel, het heeft ook een positieve invloed op de kwaliteit van leven en … op uw prestaties. Zo toont het onderzoek “Goed en Gezond” van de Rijksbouwmeester onder 7000 scholen aan dat natuurlijk daglicht een sterke, positieve bijdrage heeft op zowel het concentratievermogen als op de aandacht van leerlingen. In een optimale daglichtconditie scoren leerlingen volgens dit onderzoek gemiddeld 20% beter op hun rekentest en werken ze 25% sneller.

Vertaal deze cijfers eens door naar uw huidige woon- en werksituatie. Hoe zou uw leven eruit zien als u 20% beter presteert en 25% sneller werkt? Is dat uw leven waard? Haal dan dit najaar de zon in huis. U verdient het.

Auteur: Michel Sombroek
Algemeen Directeur Velux Nederland B.V.