Hé, zijn je schoenen nog oké?

15 augustus 2018 | 4 minuten leestijd

Werkschoenen zijn gemaakt om lang mee te gaan. Ze zijn degelijk en betrouwbaar en kunnen heel wat hebben. Toch kan het zijn dat ze op een dag zo maar een keertje `op` zijn. Dat is het geval als het leer zodanig versleten is dat er ergens een gat zit. Maar ook als de schoen niet meer de stevigheid biedt die je nodig hebt. Zijn de schoenen niet meer in goede staat, dan ben je aan een nieuw paar toe. 

Maat en pasvorm

De maat is natuurlijk het eerste dat moet kloppen. En dat kan direct een punt zijn, want maat 43 van het ene merk valt vaak net iets groter (of juist kleiner) dan het andere merk. Bovendien is de pasvorm van verschillende types en merken verschillend. Daarom kun je veiligheidsschoenen beter niet via internet kopen. De kans dat ze net niet helemaal goed zitten en terug moeten, is namelijk groot. En als je retourneren teveel gedoe vindt, ga je ze misschien dan toch maar gaan dragen, met alle gevolgen van dien.

Aandachtspunten

Goed passende en lekker zittende werkschoenen zijn dus reuze belangrijk want je hebt ze heel wat uren in de week aan. In de bouw is het dragen van veiligheidsschoenen verplicht. Ze beschermen je voeten. Al trap je in iets scherps of valt er iets zwaars op je teen, de schoen vangt dat op.

Er zijn wel wat algemene dingen over het kopen van veiligheidsschoenen te zeggen. Naast de maat en de pasvorm zijn er nog vier punten:
1. Steun
2. Bescherming
3. Materiaal
4. Weer

Verschillende eisen

Er is helaas niet één type veiligheidsschoen die in elke situatie geschikt is. Afhankelijk van het soort werk dat je doet, past daar een model en een materiaalsoort bij. Schaf dus niet zomaar iets aan, maar laat je informeren. Moet je tijdens je werkzaamheden veel op je knieën? Dan is een lage werkschoen geschikt want daarin kan je voet gemakkelijk bewegen. Moet je regelmatig een steiger of zelfs een dak op? Ga dan voor een hoge schoen die je voet en enkel steun geeft. Een van de belangrijkste functies van een veiligheidsschoen is dat hij je voeten beschermt. Een neus van rubber of van staal is in elke werkschoen voorzien. Een lage schoen beschermt niet bij de achillespees en rondom de enkels. Deze schoenen zijn dus niet voor alle klussen geschikt.

De zool van een schoen is heel belangrijk. Hij moet tegen hitte en koude kunnen, goede grip op de grond hebben, tegen zure en bijtende stoffen én scherpe voorwerpen kunnen. De bovenkant van de schoen kan van leer of van een ademende kunststof zijn. Kunststof heeft als voordeel dat bijtende stoffen er niet doorheen kunnen. Leer is sneller aangetast. Voor laswerkzaamheden is een hoge schoen of laars van leer prima.  Werk je buiten, dan moeten je voeten in de winter warm en in de zomer koel blijven. Leer ademt en kunststof is meestal zo bewerkt, dat het zich aan de omstandigheden aanpast. Het is ook een idee om een zomer- en een winterpaar te hebben. De winterschoenen zullen iets ruimer zijn omdat je er dikke sokken of een extra voering in draagt.  

SB tot en met S3

Veiligheidsschoenen krijgen een normering mee. Dat zegt iets over de uitvoering, de stevigheid, mate van bescherming etc. SB (Safety Base)-schoenen voldoen aan de minimale veiligheidseisen. S1, S2 en S3 hebben oplopend steeds meer specifieke eigenschappen op het gebied van veiligheid. Veiligheidsschoenen met klasse S3 bieden de grootste veiligheid. De S1 heeft een variant, namelijk S1-P. Die P staat voor perforatie. De S1-P schoen heeft een zool met een extra plaat erin en is zo goed als ondoordringbaar.

Gerelateerde artikelen