Hier is Pieterbaas niet blij mee: de schoorsteen als lichtopvang

5 december 2019 | 2 minuten leestijd

Wellicht is de schoorsteen simpelweg verouderd, is de huidige niet meer veilig, wenst u een schoorsteen van lichter materiaal of wilt u überhaupt geen schoorsteen meer. Wat te doen in bijvoorbeeld het laatste geval? De mogelijkheid bestaat om uw schoorsteen om te bouwen van rookkanaal naar een invalspunt voor daglicht. De Solatube daglichtbuis haalt daglicht van buiten naar binnen en transporteert dit licht, ook door de schoorsteen, naar iedere gewenste ruimte.

Daglicht via schoorsteen

“Het opvangen en transporteren van daglicht via de schoorsteen is een slimme manier om meer licht in huis te creëren, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte op het dak of het aanzicht van het huis”, stelt Kim den Bieman van fabrikant van daglichtsystemen Techcomlight. “Wanneer het om een nieuwe schoorsteen gaat, in het geval van renovatie of nieuwbouw, levert Solatube in samenwerking met het bedrijf Exclusieve Schoorstenen een prefab schoorsteen met compleet voorgemonteerde daglichtvoorziening.” De schoorsteen wordt tijdens de productie al voorzien van een Solatube daglichtbuis en kan daarom geheel prefab geleverd worden. De schoorstenen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals `nok`, `tentdak`, `plat dak` en `hellend dak`.

Uitvoeringen

De prefab schoorsteen met daglichtvoorziening is verkrijgbaar in verschillende maat- en uitvoeringen. De meest voorkomende variant is de prefab schoorsteen met een Solatube daglichtbuis van Ø 25 cm of Ø 35 cm, maar ook alle andere diameters zijn uitvoerbaar, omdat een prefab schoorsteen altijd werk op maat betreft. Het is ook mogelijk om naast de sparing voor de daglichtbuis ook een sparing voor andere toepassingen, zoals een rookkanaal voor schoorsteenfunctie te monteren. Dan wordt er van de doorvoer een multifunctionele doorvoer gemaakt en blijft de schoorsteen zijn functie behouden. Daar zullen Sinterklaas en zijn Pieten dankbaar voor zijn.

Gerelateerde artikelen