Hout of kunststof?

Waar vroeger de gevel afgewerkt werd om de constructie en bewonende te beschermen tegen externe invloeden zoals het weer, is gevelbekleding nu vooral een smaakkwestie aan het worden dat deels gezien wordt als een investering. Ook voor het kostenplaatje is het een ideaal product om een betere isolatie te creëren.

Een duurzame investering

Er verdwijnen steeds meer bossen door de houtindustrie. Kunststof voldoet aan de recente trend in de bouwwereld genaamd; `circulair bouwen`. Dit betekent dat de bouwmaterialen volledig hergebruikt kunnen worden. Kunststof heeft een zeer lange levensduur, is duurzaam en kan voor de volle 100% gerecycled worden. Dit betekent minder milieubelasting, maar vooral een duurzame investering om te doen. Duurzame en onderhoudsarme gevelpanelen zorgen voor een waardeverhoging van woning of pand.

Nooit meer schilderen

Hout is een product dat zich aanpast aan de natuurlijke invloeden. Het is noodzakelijk om hout goed te onderhouden om toekomstige gebreken te voorkomen. Hout vereist ongeveer elke 5 jaar een grote onderhoudsbeurt, schilderen of renovatie. Kunststof daarentegen is minder gevoelig voor deze invloeden, waardoor het een veel langere levensduur heeft. 

Kunststof gevelbekleding wordt meestal afgewerkt met een toplaag of een folie om de panelen te beschermen. Deze afwerking zorgt ervoor dat er nooit opnieuw geschilderd hoeft te worden. De panelen behouden hun kleur veel beter dan hout en gaan zo veel langer mee zonder dat de uitstraling daar onder lijdt. Het is wel aan te raden om de kunststof gevelpanelen minstens één keer per jaar schoon te maken met een simpel sopje. Dit om de uitstraling en eigenschappen te behouden.

Natuurlijke uitstraling

De toplaag of folie draagt niet alleen bij aan het minimale onderhoud, maar geeft het de kunststof gevelpanelen ook een bepaalde uitstraling. De toplaag of folie kan bijvoorbeeld verschillende houtsoorten nabootsen, waardoor een natuurlijke uitstraling ontstaat. Douglas en Red Cedar zijn houtsoorten die tegenwoordig perfect zijn nagemaakt, het verschil is niet te zien.

Gerelateerde artikelen