In 2019 rollen de eerste Nederlandse huizen uit de 3D-printer

27 juni 2018 | 2 minuten leestijd

Project Milestone is een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en aantal marktpartijen, zoals Van Wijnen uit Rosmalen en architectenbureau Houben/Van Mierlo. In totaal worden vijf 3D-betongeprinte huizen gerealiseerd. De eerste zal naar verwachting medio 2019 opgeleverd worden.

On site printen

Het doel van de samenwerking is niet alleen om meer te leren over het bouwen van huizen met 3D-printers, maar ook om te ontdekken hoe het is om in een dergelijk huis te wonen. De huizen worden één voor één gebouwd, zodat de ervaringen van de eerste bewoners gebruikt kunnen worden bij de bouw van de volgende woningen. In eerste instantie zal gewerkt worden met geprefabriceerde betonelementen, maar het doel is om de laatste woning geheel on site te printen.

Duurzaam bouwen

De betonnen huizen voldoen aan alle bouwvoorschriften én aan de eisen van bewoners wat betreft indeling, comfort, kwaliteit en betaalbaarheid. Dat laatste is een belangrijk aspect van 3D-printen. Omdat er alleen beton wordt gebruikt waar het echt nodig is, wordt er veel minder materiaal gebruikt. Dit is niet alleen goedkoper bouwen, maar ook sneller en duurzamer. Bovendien kun je met een 3D-printer alle vormen maken die je maar wilt, wat vaak lastig is met traditionele bouwtechnieken.

Beeldentuin

Architectenbureau Houben/Van Mierlo uit Eindhoven heeft de vijf huizen ontworpen. Ze lieten zich daarbij inspireren door de natuur. De op zwerfkeien lijkende huizen hebben ronde vormen, maar zijn aan de binnenkant recht. De woningen staan in een halve cirkel op een open plek tussen de bomen en geven het idee van een beeldentuin. In het midden is ruimte gelaten voor een gemeenschappelijke ruimte.

Gerelateerde artikelen