Internetten dankzij energie uit planten

24 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Het dak van de school wordt uitgerust met een installatie van Plant-e, wat het mogelijk maakt om elektriciteit te produceren met levende planten. Deze installatie, die 60.000 euro kost, bestaat uit honderd vierkante meter aan plantenbakken, die de school moet voorzien van elektriciteit. Dankzij de levende planten op het dak hebben de leerlingen en docenten van het Christelijk College straks de groenste draadloze internetverbinding ooit.

Groenste energiesysteem ter wereld

Het Christelijk College is onderdeel van de wijk Kerckebosch in Zeist. De wijk maakt de komende jaren een complete herstructurering door, waarbij duurzaamheid centraal staat. Een van de maatregelen is Plant-e. Hoewel Plant-e geldt als het groenste energiesysteem ter wereld, staat de techniek nog in de kinderschoenen. Kerckebosch is na het Hembrugterrein in Zaandam en de KennisAs Ede-Wageningen langs de A12 de derde gebruiker wereldwijd van dit schone energiesysteem.

Hoe werkt het?

Plant-e is in 2007 ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Wageningen. Bij het opwekken van energie gaat het voornamelijk om de bacteriën. Wanneer de plant groeit, scheidt het afvalstoffen (organisch materiaal) uit via de wortels. Deze afvalstoffen worden afgebroken door bacteriën en bij die afbraak komen elektronen vrij. Door de koppeling van elektroden ontstaat er vervolgens bruikbare elektriciteit. Lees hier nog meer over Plant-e.

Gerelateerde artikelen