Is uw koelinstallatie klaar voor de zomer?

Een opmerkelijk zachte winter ruilden we in maart al in voor een strak blauwe hemel en temperaturen van tegen de 20°. En hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, zijn de voortekenen voor een aantal warme, zonnige maanden bijzonder gunstig, getuigen ook de afgelopen dagen. Heeft u er zin in? En… geldt dat ook voor uw koelinstallatie?
 

Storingen
Onze ervaring leert dat bedrijven zich onvoldoende realiseren wat de gevolgen zijn van een vervuilde lucht-of watergekoelde installatie. Een hoge-druk-storing is bij temperaturen boven de 25° eerder “business as usual” dan uitzondering. En zonder airco is het weinig aangenaam werken in de zomer, toch?

Verbruik
Een andere, relevante factor die bij vervuilde koelinstallaties meespeelt, is het energieverbruik. Dit kan maar zo 30% toenemen. Dat is duizenden euro`s extra per jaar aan energiekosten. En dan heb ik het niet eens over slijtage en over een verhoogde afschrijving van de installatie.

Reinigen voor de zomer
Dat onderhoud dus (be)loont, staat als een paal boven water. Toch heeft menig ondernemer door de recessie juist hierop bespaard. Nederland telt daardoor nu relatief veel bedrijven met – jarenlang opgebouwde – vervuilde koelinstallaties. Ik vrees dat we straks niet eens een hittegolf nodig hebben voor een ongekende reeks van storingen aan koelsystemen. Mijn advies? Laat uw water- en luchtgekoelde installatie deze maand nog reinigen. Dat zorgt voor betere prestaties, een lager energieverbruik en – niet te vergeten – voor de broodnodige koeling tijdens de warme zomer. Uw medewerkers zijn er u dankbaar voor.

Vakwerk
Let wel op… laat deze reiniging altijd uitvoeren door een specialist! Als u de boel laat reinigen met een hogedrukspuit, raakt u van de regen in de drup, dat mag duidelijk zijn. Wat dan het gevolg is? Lamellen die platgespoten zijn, volgelopen luchtbehandelingkasten en filters die niet of niet goed zijn vervangen. Onderhoud aan een watergekoelde installatie is sowieso een vak apart, omdat dit op basis van chemische reiniging plaatsvindt. Ga dus niet voor de eerste de beste, maar kies een gekwalificeerd onderhoudsbedrijf uit, met  ervaring en kennis op gebied van reiniging en conservering. Zij nemen niet alleen de vervuiling weg, maar geven installaties ook een langere levensduur.

Ik wens u een zorgeloze, warme zomer.

Ted Meij

 

 

Ook interessant:
Bekijk oplossingen in airconditioning en koudetechniek »
Lees meer artikelen van Ted Meij »