ISSO bundelt nieuwe kennis voor lucht/water-warmtepompen 

Installatie
27 mei 2024 | 2 minuten leestijd

Het vakgebied van warmtepompinstallaties is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe kennis en inzichten ontstaan bijna dagelijks, en die kennis wil je in de praktijk zo goed mogelijk toepassen. Als professional word je geholpen door de recent geactualiseerde ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’.

ISSO-publicatie 98 ‘Lucht/water-warmtepompen in woningen’ biedt professionals handvatten bij het ontwerp, de uitvoering, de oplevering en het beheer van individuele lucht/water-warmtepompsystemen, met buitenlucht en/of ventilatielucht als bron. Het document beperkt zich in de basis tot één soort systeem: de warmtepomp voor opwekking van warm water voor ruimteverwarming en tapwater. Eventueel kan dit toestel functioneren in combinatie met een cv-ketel en/of (optionele) koeling.

Nieuwe kennis

In de publicatie komen drie varianten aan bod:

  • Toepassing van een combi-warmtepomp voor verwarming, de bereiding van warm tapwater en koeling voor een individueel systeem. De warmtapwateropwekking kan zowel geïntegreerd als separaat bij de warmtepomp zijn geplaatst.
  • Toepassing van een warmtepompboiler.
  • Toepassing van een hybride warmtepomp.

De kennis in de publicatie is nu volledig afgestemd op de meest recente inzichten en installatiepraktijk. Daarnaast zijn de verschillende typen lucht/water-warmtepompen, over hybride warmtepompen en over afgiftesystemen toegevoegd. Ook zijn er bijlagen over de selectie en dimensionering van deze afgiftesystemen en de ontwikkelingen rond koudemiddelen.  

Gerelateerde artikelen