Lagetemperatuurradiator van Radson perfect voor renovatieprojecten

Installatie
7 juni 2024 | 4 minuten leestijd

De nieuwe lagetemperatuurradiator van Radson, de Ulow-E ventilo-radiator, past goed bij de moderne condensatieketels en warmtepompen. Deze radiator kan bij energierenovaties eenvoudig oudere radiatoren vervangen en biedt tot 60 procent meer warmteafgifte dankzij de geïntegreerde ventilatoren.

Een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van de woningbouw is het verbeteren en toekomstbestendig maken van verwarmingssystemen in bestaande woningen. In veel gevallen wordt daar de oude ketel vervangen door een moderne condensatieketel of een warmtepomp. Beide werken met lage systeemtemperaturen. Een stralingsverwarmingsoplossing, zoals vloerverwarming, past hier goed bij en die wordt dan ook vaak gebruikt in nieuwbouw. 

Maar bij renovaties is er een toenemende behoefte aan radiatoren die kunnen worden gebruikt om de bestaande radiatoren makkelijk te vervangen. Hier speelt Radson op in met de Ulow-E. Deze biedt een efficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing voor systemen met aanvoertemperaturen lager dan 45 °C.

Tot 60 procent meer warmteafgifte

Wanneer de aanvoertemperatuur onder 45 °C daalt, wordt het convectie-aandeel van de verwarming flink minder, omdat het temperatuurverschil tussen de radiator en de lucht te klein wordt. Dan is er dus een extra aandrijving nodig, zoals ventilatoren. Een lagetemperatuurradiator of ventilo-radiator zoals de Ulow-E maakt gebruik van geïntegreerde ventilatoren om de convectie-warmteafvoer te ondersteunen en verhoogt de totale warmteafgifte tot 60% in vergelijking met een standaardradiator. Dit maakt zowel lagere temperatuurinstellingen als een lager energieverbruik mogelijk. 

De ventilatoren van de Ulow-E worden automatisch ingeschakeld als de retourtemperatuur 28 °C bedraagt. De combinatie van de ventilatorondersteuning en een lage thermische massa zorgt voor een betere temperatuurregeling. Dit is erg belangrijk omdat je in goed geïsoleerde gebouwen warmteafgevers nodig hebt die vlot geregeld kunnen worden en die snel en efficiënt reageren. 

Ventilo-radiator voor renovatieprojecten

De Ulow-E ventilo-radiator is een interessante optie voor (energie)renovatieprojecten. Hij kan gemakkelijk worden gebruikt als vervanging voor oudere compact- en ventilo-radiatoren, vaak zonder dat de grootte van de radiator aangepast hoeft te worden of het leidingnet gewijzigd hoeft te worden. Er zijn zes mogelijke aansluitmogelijkheden. De standaardaansluiting rechtsonder kan gemakkelijk omgezet worden in een aansluiting linksonder door de radiator 180 graden te draaien. Daarnaast zijn er vier opties om de radiator vanaf de zijkant op bestaande leidingen te installeren, inclusief een zijdelingse en diagonale aansluiting.

Bovendien wordt de Ulow-E uitsluitend bediend met behulp van een thermostaatkop, net als een standaardradiator. Dit betekent dat wanneer oude radiatoren worden vervangen door de Ulow-E ventilo-radiator, er voor de klant geen verschil in werking is in vergelijking met hun vorige radiatoren.

Allround verwarmingsoplossing

De Ulow-E ventilo-radiator heeft een klassiek paneelontwerp, zodat hij gemakkelijk in alle ruimtes kan worden geïntegreerd. Hij werkt met een aanvoertemperatuur tussen 35 en 60 °C. De compacte afmetingen (3 inbouwhoogtes en 9 inbouwlengtes) zorgen voor een ruimtebesparende installatie met een hoge warmteafgifte. In de ventilatormodus bereikt de Ulow-E afhankelijk van de afmetingen een verwarmingsvermogen van 284 tot 1846 watt bij een ontwerptemperatuur van 45/35/20 °C.

De ventilatoren, die in het midden van de radiator zijn geïntegreerd, zijn fluisterstil met slechts 25 dB, zodat er geen storende geluiden zijn wanneer de radiator is ingeschakeld. Tot slot heeft de Ulow-E een gemakkelijk bereikbare kabelschakelaar, zodat de stroom moeiteloos kan worden uitgeschakeld, bijvoorbeeld ’s nachts in de slaapkamer en in de zomer. 

Gemakkelijk op te zetten

Het installeren van de Ulow-E ventilo-radiator is heel eenvoudig, omdat hij klaar is om in te steken. Ulow-E wordt aan de muur gemonteerd, zoals een traditionele Compact-radiator, en aangesloten op het centrale verwarmingsnetwerk. Daarna hoef je hem alleen nog maar in het stopcontact te steken. De bevestiging is inbegrepen in het pakket. Het voorinstelbare ventielinzetstuk heeft een schroefdraadmaat van M30x1,5, waardoor het geschikt is voor elke standaard thermostaatkop. 

Gerelateerde artikelen