Lego moet tekort technisch personeel oplossen

Het tekort aan personeel en technisch talent is niet nieuw. Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleidingen. Momenteel staat er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 11.400 vacatures open. Dat is het hoogste cijfers sinds 2009.   

Het antwoord is misschien ver gezocht, maar Lego kan hierbij een rol gaan spelen. Als kinderen gaan inzien hoe leuk het is om dingen te maken en te bouwen, is de stap naar een technische opleiding op een carrière in de bouw minder groot. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Laat de jeugd bouwen 

Een goede eerste stap voor de ingenieurs en bouwvakkers in spé is het interactieve museum dat in Denemarken wordt geopend. Lego opent in de plaats Billund het Lego House. Dit interactieve museum is een walhalla voor kinderen die graag met de blokjes spelen. Bij verschillende attracties, die verdeeld zijn in verschillende categorieën, maakt de bezoeker kennis met de vele blokjes.

Bouw aan jouw toekomst

Een Thaise marketing bureau ziet de link tussen Lego en toekomst ook. In een campagne fotografeerden zij kinderen die hun droombaan uitbeelden door middel van Lego. Op de foto`s is jammer genoeg nog bouwvakker te bespeuren. De afgebeelde kinderen worden liever astronaut, brandweer man of popster.

3D printen

Na een bepaalde leeftijd verliezen veel kinderen de interesse in de Legoblokjes. Juist dan moet het kwartje vallen en is het belangrijk dat de aandacht wordt vastgehouden. Hoe doe je dat? Simpel! Je 3D print de blokjes gewoon een maatje groter. Hierdoor komt jouw bouwsel tot leven. YouTuber en ingenieur Matt Denton werd geinspireerd door Lego en geeft op zijn kanaal aan dat zijn beroepskeuze mede werd bepaald door het speelgoed. Hij nam de proef op de som en printte de blokjes vijf keer groter.  

Nog even geduld

Nadeel is wel de vertraging die de arbeidsmarkt gaat merken, want een zeven jarige bouwvakker is niet de oplossing. Enig geduld op een verse lading technisch personeel die door Lego geïnteresseerd zijn geworden in een baan in de bouwsector laat nog even op zich wachten. 

Gerelateerde artikelen