​Markt krijgt langzaam oog voor circulair watergebruik

1 december 2016 | 3 minuten leestijd

Over tekort aan goed drinkwater hebben we in Nederland niet te klagen. Wel spelen zaken als de toenemende verzilting en de aanwezigheid van pesticiden en hormonen in het oppervlaktewater. Maar het grootste probleem is de omvangrijke infrastructuur van het rioolnet. Het moment van vervanging komt snel dichterbij. Veel rioolstelsels zijn vijftig tot zeventig jaar oud. “Vervanging en eventueel uitbreiding gaat over waanzinnige bedragen,” zegt Johan Bel. “Als we het watergebruik circulair maken zijn we in één klap van een groot aantal financiële en capaciteit gerelateerde problemen af. Vrijwel elk gebouw kan zelfvoorzienend, waterneutraal of zelfs tot bron van water worden  gemaakt.”

Trias Aqua 

Het circulair maken van watergebruik heeft Mijn Waterfabriek tot missie verheven. Bel spreekt over de Trias Aqua, een verwijzing naar de Trias Energetica, een strategie voor minder verbruik, de inzet van duurzame bronnen en efficiëntere benutting van fossiele bronnen. De drietrapsaanpak van Bel begint met besparen op aangeleverd drinkwater. Met eenvoudige middelen kan het verbruik met 30 tot 40 procent worden teruggebracht, zonder dat de particuliere of bedrijfsmatige gebruiker hoeft in te leveren op comfort. De oplossing zit hem volgens Bel in systeemaanpassingen: vervanging van douches, kranen, wc’s en andere hardware. In een tweede stap kan door regenwater op te vangen tot 99 procent worden bespaard op de afname van drinkwater. “De basisvariant voor wasmachine, toiletspoeling en buitenkraan bestaat uit een put in de tuin en een regenwaterstation in huis. Kosten zo’n 2.500 euro. Een dergelijke voorziening is overigens in België al verplicht, er wordt geen bouwvergunning verstrekt als er geen regenwateropvang komt.”  

Dan is er nog de plusvariant. Een regenwatersysteem met extra membraanfiltering en UV-reiniging wordt in principe aangesloten op het bestaande leidingwerk. Dat water levert volgens Bel procent veilig  drinkwater op. Alleen de kraan in de keuken is nog aangesloten op het drinkwaterleidingnet. Gebruik van regenwater voor persoonlijke hygiëne betekent 98 procent minder afname van drinkwater en 50 procent minder was- en zeepmiddelen.

Ten slotte is er het hergebruik van afvalwater. Afvalwater bevat onder meer warmte die teruggewonnen kan worden. De verontreiniging is doorgaans organisch, dus relatief eenvoudig biologisch afbreekbaar,  zodat het water lokaal opnieuw kan worden gebruikt en het riool niet wordt belast. Daarmee is het circulaire watersysteem een feit.

Gedachtegoed 

Mijn Waterfabriek levert uitsluitend aan installateurs. Veel systemen zijn er nog niet verkocht, erkent Bel. “Maar dat is logisch. Het heeft tijd nodig om het gedachtegoed in de installatie- en bouwsector te laten indalen. We hebben wat kleinere particuliere projecten opgeleverd, geheel zelfvoorzienende woningen en zijn bezig met utiliteitsproject. Er is duidelijk een beweging waarbij de installatiewerkzaamheden verschuiven van de openbare infrastructuur naar zelfvoorzienende techniek in huizen en bedrijfsgebouwen zelf. Installateurs, maar ook architecten en projectontwikkelaars die serieus met deze ontwikkeling aan de gang willen gaan, helpen wij graag verder.”

Gerelateerde artikelen