Monoblock warmtepomp: alles in één apparaat

Installatie
6 september 2023 | 3 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Doorgaans bestaat een warmtepomp uit een binnenunit en een buitenunit, net zoals dit bij airco’s heel gangbaar is. Dat neem niet weg dat deze twee losse units ook gecombineerd kunnen worden tot één en hetzelfde apparaat. Zo’n monoblock bestaat zowel in een variant voor binnen als voor buiten. Hoe zit dat?

Bij een monoblock-warmtepomp zijn alle noodzakelijke onderdelen gecombineerd in één en hetzelfde apparaat. Zoals de verdamper, compressor, condensor en het expansieventiel. Er bestaan twee varianten van deze lucht/waterwarmtepomp en ze maken allebei gebruik van de buitenlucht voor koeling of verwarming.

Monoblock warmtepomp buiten

Een monoblock voor buiten plaats je, juist omdat het één geheel is, zo dicht mogelijk bij de woning of het pand. Daardoor heb je zo min mogelijk verlies aan koelvermogen of verwarmingsvermogen en zo krijg je dus het hoogste rendement. Deze unit is wel een stuk groter dan de buitenunit van een gesplitste warmtepomp die juist uit twee veel kleinere delen bestaat. Logisch, er zit nu eenmaal veel meer in deze ene behuizing. Daar moet dan wel een geschikte plek voor te vinden zijn vlakbij de gevel. Tegelijkertijd is er daardoor binnenin het apparaat zelf vaak extra ruimte beschikbaar voor een grotere ventilator. Met als voordeel dat een grotere fan langzamer kan draaien om zodoende het geluid te reduceren.

Monoblock warmtepomp binnen

Een monoblock voor binnen komt naast de bestaande cv-ketel te hangen of komt ervoor in de plaats, afhankelijk van de vraag of het om een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp gaat. Ook deze unit is weer een stuk groter dan wanneer het een split-unit warmtepomp betreft. Verder moeten er een aantal kanalen worden aangelegd voor de aanvoer en afvoer van lucht. Dat kan via het dak of via de gevel. Eventueel kan ook een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt worden, net zo is een combinatie van ventilatielucht en buitenlucht mogelijk. Een monoblock voor binnen kan een handige oplossing zijn als een (losse) buitenunit geen optie is, vanwege mogelijk geluidsoverlast voor de bewoner zelf of de omgeving, bij ruimtegebrek, of als een buitenunit niet gewenst of toegestaan is vanwege bijvoorbeeld het gevelaanzicht.

Hybride of all-electric

Zoals al even aangestipt bestaan er van beide soorten monoblock-warmtepompen zowel een hybride als een all-electric variant. Een hybride binnen-warmtepomp werkt nauw samen met de bestaande cv-ketel. Er moet dus wel voldoende plek zijn om deze grotere unit erbij te plaatsen. Bij all-electric is de binnen-warmtepomp nog groter, omdat ook het voorraadvat voor warm water geïntegreerd is. Al komt deze unit dan natuurlijk weer wel in de plaats van de oude cv-ketel.

Voor een hybride buiten-warmtepomp is ook binnenshuis altijd wat ruimte nodig, want er moet een warmtewisselaar geplaatst worden om de warmte over te dragen aan het verwarmingssysteem. Bij all-electric heb je in huis opnieuw meer ruimte nodig, omdat aanvullend een voorraadvat voor het warme tapwater geplaatst moet worden. Die zou je bij ruimtegebrek eventueel nog in een uitbouw, schuur, of garage kunnen plaatsen. In dat geval is isolatie van de leidingen die richting het huis lopen extra belangrijk om warmteverlies te voorkomen. Daarnaast wil je niet het risico lopen op bevroren leidingen.

Gerelateerde artikelen