Nederlands water recyclesysteem Hydraloop wint prestigieuze VN-award

19 juli 2022 | 3 minuten leestijd

Arthur Valkieser startte Hydraloop op basis van een inzicht: “Het is absurd dat mensen in de 21e eeuw hun toiletten nog steeds doorspoelen met kostbaar water, terwijl dat met de dag schaarser wordt.” Na de installatie van een eerste prototype van een decentraal waterrecyclingsysteem in zijn eigen huis, werd hij geïntrigeerd door waterrecycling. Valkieser heeft jaren van onderzoek en ontwikkeling besteed aan het creëren van een compact, betaalbaar, stijlvol, gebruiksvriendelijk, onderhoudsarm toestel dat 45% bespaart op waterverbruik en rioolwateruitstoot, maar ook energie bespaart en de CO2-voetafdruk verkleint. De uitdaging bestond erin een systeem te creëren dat het waterverbruik drastisch vermindert zonder afbreuk te doen aan wooncomfort of persoonlijke hygiëne. In 2017 bracht hij de eerste Hydraloop op de markt. Vandaag mochten Valkieser en Hydraloop mede-oprichter Sabine Stuiver de prestigieuze prijs in ontvangst nemen.

Uitzonderlijke onderneming

Het Global Awards programma van de WIPO roemt Hydraloop als een uitzonderlijke onderneming die met haar intellectueel eigendom (IP) op een innovatieve en slimme manier helpt om wereldwijd de watercrisis op te lossen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Hydraloop kantooropstelling

Arthur Valkieser, CEO van Hydraloop: “Deze award is een geweldige erkenning van de waarde van ons intellectueel eigendom en de impact van Hydraloop in de strijd tegen het snel groeiend wereldwijde tekort aan schoon water. Onze technologie, die vrij is van filters, membranen en chemicaliën en onze gepatenteerde IP zijn uniek en veranderen de markt. Met de oplossingen van Hydraloop kan iedereen – waar ook ter wereld – zelf actie ondernemen en water besparen.” Global Awards programma – Het Global Awards programma is geworteld in WIPO`s missie om te zorgen voor een wereld waarin innovatie en creativiteit worden ondersteund door intellectueel eigendom. Het programma van de WIPO is een erkenning van de centrale rol van innovatieve en creatieve activiteiten van SME’s die intellectuele-eigendomsrechten inzetten om oplossingen te ontwikkelen die een positieve bijdrage leveren, in economisch, sociaal en cultureel opzicht. De prijs wordt toegekend op basis van succesvolle commercialisering van IP en het positieve effect ervan op de samenleving.

Al eerder in de prijzen gevallen

Voor een bedrijf dat pas 5 jaar geleden is gestart, heeft Hydraloop al heel wat prijzen en erkenningen mogen ontvangen. Een kleine selectie uit de inmiddels lange lijst:

  • Global Water Challenges Award 2019
  • Rabobank Corcularity Innovation Award 2019
  • CES Innovation Award 2020
  • MT Sprout Challenger 50 Award 2020

Wereldwijd

Het Leeuwardse Hydraloop is inmiddels op ieder continent vertegenwoordigd via een snel groeiend partnernetwerk. In Nederland is het gevestigd op de Water Campus in Leeuwarden en in Milwaukee (V.S.) in het Global Water Center.

Hydraloop vindt dat waterrecyclingsystemen standaard in elke woning en gebouw zou moeten worden geïnstalleerd, zoals klimaatcontrole, zonnepanelen of warmtepompen.

In Nederland wordt Hydraloop vertegenwoordigd door Thuis in bouwen en Cirqulus.

Gerelateerde artikelen