Nieuw energieconcept belooft lagere ontwerp- en bouwkosten en gegarandeerde energieprestatie

11 april 2019 | 2 minuten leestijd

HEO is een geïntegreerd systeem dat is ontwikkeld door 6 leveranciers uit de bouwtoelevering en installatietechniek: ATAG Verwarming, Duco Ventilation & Sun Control, Jaga, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek en Ubbink. Zij hebben vier energieconcepten samengesteld waarmee nieuwbouwwoningen voldoen aan de eisen EPC 0,4, BENG en NOM. In het uitgewerkte systeem zijn alle bouwkundige (isolatie en luchtdichting) en installatietechnische (verwarming, koeling en ventilatie) maatregelen optimaal op elkaar afgestemd. Met doorrekeningen van bestaande referentiewoningen laten zij aanzienlijke besparingen op bouw- en ontwerpkosten zien.

Besparing op bouw- en ontwerpkosten

De besparing wordt veroorzaakt door verbetering van het ontwerp- en bouwproces. De geïntegreerde pre-engineering hoeft in de praktijk alleen nog maar projectspecifiek te worden toegepast: 85% van het voorwerk is al verricht. Deze integrale benadering zorgt voor een betere ontwerp- en bouwkwaliteit én een proces dat sneller verloopt dan normaal. Het resultaat is een betere woning en lagere ontwerp- en bouwkosten. Deze besparing kan volgens de initiatiefnemers oplopen tot meer dan 10%.

Vraag vanuit de markt

House Energy Optimum is ontstaan vanuit de vraag van architecten, ontwikkelaars, corporaties en aannemers om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan BENG en NOM-eisen. Uitgangspunt was het vinden van het optimum tussen bouwkundige én installatietechnische maatregelen. Daardoor worden energieprestatie, comfort en een gezond binnenklimaat geborgd. 

Gerelateerde artikelen