Nieuwe waterzuivering: schoon water direct uit de fabriek

29 september 2014 | 3 minuten leestijd

Een nadeel van fabrieksprocessen is dat er afvalstoffen ontstaan. Vier bedrijven in Tilburg gaan de waterzuivering aanpakken door een gezamenlijke installatie te bouwen om proceswater te zuiveren. Zo wordt het lokale waterschap ontlast. Op termijn is het zelfs mogelijk dat ze er geld mee gaan verdienen.

Uniek in Nederland

Het zou de eerste in zijn soort in Nederland zijn: de waterzuiveringsinstallatie die Agristo, Fuji Film, Coca-Cola Enterprises en IFF samen gaan bekostigen. De installatie die op het terrein van Fuji Film komt te staan, is ruim 3000 vierkante meter groot en kan per dag 10 miljoen liter proceswater zuiveren. De bedrijven worden met de waterzuivering verbonden door ruim 8 kilometer aan leidingen. Elke soort proceswater loopt door een eigen buis, zodat er rekening gehouden kan worden met de chemische samenstelling van het proceswater. Als het water gemengd in de installatie komt, kan de ene afvalstof bruikbaar zijn als hulpstof bij het afbreken van andere afvalstoffen.

De waterzuivering gebeurt door middel van biologische reiniging middels een membraanfilter, ook wel ‘Membraan Bio Reactor’ (MBR) genoemd. Deze techniek is welbekend, maar hier gaat het om één van de grootste industriële MBR-installaties in zijn soort en deze is uniek in Nederland.

Geld verdienen met waterzuivering

Het schone water wordt afgevoerd naar het Wilhelminakanaal, dat op die manier ook schoner wordt, omdat het gezuiverde proceswater schoner is dan de water in het kanaal. Op termijn gaan de bedrijven kijken of ze de installatie terug kunnen verdienen of zelfs geld kunnen verdienen aan het proces van de waterzuivering zelf.

Een mogelijkheid om dat te doen, is om uit het slib dat na de waterzuivering achterblijft biogas te winnen. Dat kan dan gebruikt worden in een warmte/krachtkoppelaar. Het schone water kan eventueel ook weer als proceswater gebruikt worden of geïnfiltreerd worden in de bodem. Dit laatste kan tevens gecombineerd worden met de mogelijkheid om warmte te winnen uit het water. Op deze manier wordt de gezamenlijke waterzuiveringsinstallatie op termijn niet alleen rendabel, maar wellicht zelfs winstgevend.

Eigen waterzuivering

In eerste instantie zijn dit soort waterzuiveringsinstallaties vooral interessant op industrieterreinen, waar veel fabrieken dicht op elkaar staan, zodat de hoeveelheid buizen beperkt blijft. Als er echter geld aan te verdienen valt, zou het ook voor woonwijken wel eens op de langere termijn rendabel kunnen blijken om hun eigen afvalwater te zuiveren en zo geld te besparen of eventueel zelfs te verdienen. Kortom: de waterzuivering gaat een tijd in van nieuwe verdienmodellen.

Gerelateerde artikelen