Nog geen meerderheid voor nieuwe wet kwaliteitsborging

Op 4 juli was er geen onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor de WKB in de Eerste Kamer. Werk aan de winkel voor minister Plasterk. Hij zal vandaag de bezwaren behandelen in de ministerraad. Tijdens een debat op 4 juli heeft Plasterk al wel aangegeven dat de invoeringsdatum wordt verschoven naar 1 januari 2019. Dit omdat er dan meer ruimte is voor implementatie en voorbereiding op het nieuwe stelsel door de branche.

LEES OOK: Grote Nederlandse steden niet blij met wetsvoorstel bouwtoezicht

Tegengeluid

Nieman Kwaliteitsborging is het niet eens met het standpunt van de vier grote gemeenten in Nederland. Het bedrijf is al jaren werkzaam als private kwaliteitsborger en stelt vast dat het huidige gemeentelijk toezicht onvoldoende zekerheid biedt. “Meer zekerheid dus voor de professionele opdrachtgever en consument met een dossier waaruit ook daadwerkelijk blijkt dat is voldaan aan hetgeen werd beoogd.”

LEES OOK: Wet kwaliteitsborging heeft effect op vele professionals

Werkzaamheden niet stoppen

“Alle partijen binnen de bouwkolom (producenten, leveranciers, onderaannemers, installateurs en bouwers) die hiermee al enige tijd `oefenen` beseffen direct dat het tijd is om weer oog te krijgen voor de te behalen kwaliteit”, beargumenteert Jan Pieter van Dalen van Nieman Kwaliteitsborging zijn standpunt. “Wij zien een beweging ontstaan die deze verantwoordelijkheid verstevigt: men denkt na over de risico`s die men loopt en de beheersing daarvan. We gaan hier gewoon mee verder, omdat dit de broodnodige kwaliteitsimpuls geeft. Want zoals het nu is geregeld, is het zeker geen garantie voor kwaliteit.”

Advies voor de politiek

Nieman Kwaliteitsborging voerde inmiddels 32 pilots uit in anderhalf jaar tijd die volgens het bedrijf allemaal geslaagd zijn. “Wij willen de politiek dan ook oproepen om de WKB wél aan te nemen.”

Gerelateerde artikelen