Opnieuw minder warmtepompen geplaatst

25 juli 2014 | 1 minuut leestijd

De daling van het aantal geplaatste warmtepompen begon al in 2012. In 2011 werden nog 38.262 installaties geplaatst, terwijl dit aantal een jaar later terugliep naar 36.635. In 2013 zette die daling voort en werden er `slechts` 31.192 warmtepompen gerealiseerd in woningen, scholen, kantoren en andere gebouwen.

Buitenluchtwarmte 

Uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is verder op te maken dat de verschuiving van bodemwarmte naar buitenluchtwarmte verder doorzet. In 2013 werden er opnieuw veel meer waterpompen met buitenluchtwarmte verkocht dan warmtepompen met bodemwarmte.

Milieuvriendelijk

Warmtepompen zetten op een milieuvriendelijke wijze de omgevingstemperatuur om in verwarming en warm water. Ze hebben een zeer hoog rendement en zijn bovendien onderhoudsvriendelijk. Een nadeel kan zijn dat een warmtepompinstallatie meer ruimte inneemt dan een CV-ketel. Wanneer een warmtepomp gebruik maakt van de buitenlucht, moet de consument bovendien rekening houden met het feit dat de buitenunit die hiervoor nodig is, geluid maakt. 

Gerelateerde artikelen