Samenwerking IIBO en Vandersanden leidt tot biobased en circulaire prefabwoning met volledig afgewerkte gevel

15 januari 2021 | 3 minuten leestijd

In Heerenveen is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de tot voor kort 250 meter lange fabriekshal van IIBO. Hier worden prefabwoningen en gevelelementen op houtskeletbasis gemaakt. Na uitbreiding van de hal, met zo`n 65 meter, wordt nu het laatste onderdeel van de robotstraat geïnstalleerd: het RoboBrick systeem van Vandersanden.

Het RoboBrick systeem verlijmt steenstrips op volledig geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte op de prefab houten casco`s van IIBO. Vandersanden installeerde het systeem al voor betonnen casco`s, maar zet nu een eerste stap naar de toevoeging van keramisch afgewerkte gevels aan houten casco`s. De samenwerking tussen beide bedrijven is een voorbeeld van een extreem duurzame bouwoplossing met beperkte energie-uitstoot en zonder uitputting van de aarde.

RoboBrick werd op maat gemaakt voor IIBO en sluit naadloos aan op de bestaande productielijn. Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden. De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat 15 keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het RoboBrick systeem aan hun productielijn kan IIBO 500 woningen per jaar realiseren.

Na de installatie van RoboBrick volgt een grondige testfase waarin alle mogelijke toepassingen getoetst en geoptimaliseerd worden. Tijdens dit proces meet en controleert Vandersanden ook alle kritische productie- en meetdata via tal van sensoren en een controle pc (ook wel Warranty Hub genoemd). In elk prefab element is een tag ingebouwd waarmee de productie van het paneel tot op de bouw te volgen is. Op die manier kunnen IIBO en Vandersanden 20 jaar garantie bieden aan klanten.

Meer variatie in het straatbeeld

Het RoboBrick systeem is nog echt een noviteit binnen de bouwwereld. In combinatie met de biobased en circulaire grondstoffen die gebruikt worden is de Heerenveense fabriek uniek in zijn soort.

Arie Slingerland, directeur van IIBO: “Wanneer architecten en projectontwikkelaars weten wat er allemaal mogelijk is binnen onze productiecapaciteit, gaat er als het goed is een wereld voor ze open. Speciale verbanden leggen en siermetselwerk is een echt ambacht geworden, en vaklieden hiervoor zijn erg lastig te vinden. Door het RoboBrick systeem kan er weer meer creativiteit in de ontwerpen aangebracht worden.”

Voor Vandersanden is de samenwerking een bevestiging van hun leuze “het mooiste maak je samen”. IIBO en Vandersanden zijn namelijk een langdurige samenwerking aangegaan. “Vandersanden en IIBO hebben in elkaar een partner gevonden met een gedeelde missie: zonder uitputting van de aarde innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren. Beiden willen we een gezamenlijke toegevoegde waarde bieden voor de leefomgeving”, zegt Maarten Leën, New Business Development Director bij Vandersanden. 

Vandersanden is al jaren dé partner voor het creëren van mooie gevels en straten met respect voor de wereld. Het bedrijf neemt een leidende rol op het vlak van duurzame, CO2-neutrale baksteenoplossingen. IIBO is koploper voor wat betreft innovatie in biobased prefabwoningen. De inspanningen van IIBO zijn onlangs erkend met een nominatie voor de Cobouw innovatie award voor hun prefab ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen