Sanitair voor scholen vraagt om hoogwaardige oplossingen

11 november 2015 | 3 minuten leestijd

Uiteraard is iedere school uniek, maar wat alle onderwijsinstellingen gemeen hebben, is dat de sanitaire voorzieningen er intensief gebruikt worden. Tientallen, honderden of soms zelfs meer toiletbezoeken per dag zijn op een school immers geen uitzondering. Alleen al dit kenmerk maakt dat het ontwerpen en aanleggen van sanitaire oplossingen op een dergelijke locatie speciale aandacht verdient.

Spitsuur

Het is daarnaast ook van belang dat sanitaire ruimtes voor een school zijn ontworpen op piekbelasting: gedurende de lesuren kan het rustig zijn in de sanitairblokken, terwijl ze in pauzes massaal gebruikt worden. Dit stelt niet alleen eisen aan de toiletten zelf, maar ook aan de overige sanitaire faciliteiten, zoals wastafels, toiletrolhouders en handdoek- en zeepdispensers. Om een effectief en hygiënisch gebruik van de sanitaire ruimtes te garanderen, is het essentieel om de voorzieningen af te stemmen op dit soort `spitsuren`. Houdt een ontwerp hier geen rekening mee, dan is de kans groot dat er in de toiletruimtes snel ongewenste onhygiënische situaties ontstaan. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat dispensers voldoende capaciteit dienen te hebben om de piekbelasting aan te kunnen. Verder is het belangrijk dat ze eenvoudig en snel bij te vullen zijn.

Kwaliteit

Een onderwijsomgeving vraagt ook om degelijkheid in materiaalkeuze, zeker als het een school voor kinderen of jongvolwassenen betreft. De dagelijkse piekmomenten, maar ook het gebruik in het algemeen trekken een zware wissel op de materialen. Hoe robuuster deze zijn, hoe minder snel er uitval optreedt, wat de hygiëne uiteraard alleen maar ten goede komt.

Onaangename `luchtjes`

Onderwijsinstellingen streven een representatieve uitstraling na; ook dit is iets waar een passend sanitair ontwerp rekening mee houdt. Minstens zo belangrijk is de hygiëne. Veel volwassenen hebben nog altijd herinneringen aan de onaangename geur die altijd leek te hangen in en rondom de toiletten op de scholen in hun jeugd. Oude, staande potten creëren samen met versleten voegtegelwerk een omgeving die met de beste wil van de wereld niet schoon te houden is. Dit is niet alleen onprettig voor alle gebruikers, maar ook voor schoonmakers; zij hebben nooit eer van hun werk, hoe hard ze ook boenen.

Naadloze oplossing

Met de juiste maatregelen zijn dit soort situaties tegenwoordig gelukkig niet meer nodig. Door bijvoorbeeld te kiezen voor hangende toiletpotten en naadloze vloeren is iedere sanitaire ruimte goed en snel schoon te houden. In een omgeving die zulke hoge eisen aan het sanitair stelt als een schoolomgeving is dit geen luxe, maar pure noodzaak.

Gerelateerde artikelen