Strakke douchegoot combineert lijnafwatering en puntafvoer

17 september 2019 | 3 minuten leestijd

Als lijnafwatering bieden de Advantix-douchegoten van Viega een fraaie designoplossing voor de realisatie van inloopdouches. Voor de wand geïnstalleerd geeft het doorlopende tegelbeeld van de douchevloer een strak beeld waardoor de badkamer groter lijkt. De douchegoot is leverbaar in twee designvarianten. Naast vier kleurstellingen zijn ook een vergulde uitvoering en tal van speciaalkleuren op verzoek mogelijk.

Vormgevingsvoordelen worden gecombineerd met de installatievoordelen van een puntafvoer. In tegenstelling tot de gangbare douchegoten wordt bij de Advantix Cleviva het water via een rank roestvast stalen profiel met designprofilering naar een centrale vloerafvoer geleid. Deze wordt af-fabriek geleverd met afdichtingsmanchet dat de installatie van de douchegoot en de opname in een afwerkvloer aanzienlijk veiliger en efficiënter maakt. 

Aantrekkelijk productenprogramma

Het roestvaststalen profiel van deze (op de dekvloer opgebouwde) douchegoot wordt geleverd in lengten van 800, 1.000 en 1.200 mm. Op locatie kunnen deze nauwkeurig op lengte worden gemaakt tot op 300 mm. Bijzonder geraffineerd is de mogelijkheid om meerdere douchegoten naadloos te combineren. Dat is met name voordelig bij het realiseren van royale douches of van rijen met meerdere douches. Dit alles is mogelijk dankzij de 100 mm lange eindstukken van het binnenprofiel.

De afvoer van het douchewater verloopt via een inzetelement – leverbaar  in twee designvarianten – en de op de vloer opgestelde puntafvoer. De golfvormige sifon combineert daarbij de voordelen van een geringe bouwhoogte met een minimum noodzaak aan schoonmaak. Er kan uit twee varianten worden gekozen: de standaarduitvoering voor inbouwhoogten van 95 t/m 155 mm en voor badkamers met geringe inbouwhoogten een renovatievariant met slechts 70 mm inbouwhoogte. De bijbehorende verstelbuis (DN50) tussen afvoer en afdichtingsflens kan worden ingekort waardoor ook andere opbouwhoogten mogelijk zijn. De compacte uitvoering van de golfvormige sifon is 360 graden vrij draaibaar en kan dan ook direct aan de wand worden geïnstalleerd.

De afvoercapaciteit bedraagt bij de laagste inbouwhoogte ten minste 0,4 l/s, bij de standaardafvoer max. 0,75 l/s. Bij gebruik van een verstelbuis om de inbouwhoogte te verhogen, neemt de afvoercapaciteit spectaculair toe.

Voor badkamers waarin eisen worden gesteld aan de geluidsisolatie, zoals die in appartementencomplexen, is een optioneel geluidsisolerend element leverbaar. Dit rubberen element wordt onder de sifon geplaatst en voldoet aan de isolatienormen DIN 4109 en VDI 4100. In geval van brandveiligheidseisen kan de Advantix buisdoorvoering R 120 worden toegepast.

Betrouwbaar afgedicht in afwerkvloer

Niet alleen de totale constructie maar ook de verwerking van de douchegoot in dekvloeren is vernieuwend. In de standaard meegeleverde kit voor tegelzetters is een afdichtingsmanchet opgenomen waarmee over een breedte meer dan 120 mm wordt afgedicht. Hiertoe hoeft het manchet alleen maar van boven in de afvoerflens te worden geklikt. Op deze manier ligt het manchet bij het afdichten strak en schoon op de dekvloer en kan vervolgens zonder verdere werkzaamheden direct in de afwerkvloer worden geïntegreerd. Hiermee is tegelijkertijd een heldere scheiding van werkzaamheden een feit: de installateur plaats de afvoer, de tegelzetter neemt de afdichting en afwerking voor zijn rekening.

Het nieuwe afdichtingssysteem van de douchegoot voldoet aan alle waterwerkklassen tot aan W3-1, zoals die in de DIN 18534-1 zijn vastgelegd.

Gerelateerde artikelen