Subsidie mogelijk voor monovergisting – SDE+ 2015

9 februari 2015 | 3 minuten leestijd

Al eerder bleek dat de overheid alle zeilen zal moeten bijzetten om haar ambitieuze doelstellingen voor hernieuwbare energieproductie (14% in 2020 en 16% in 2012) te halen. De subsidie voor de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is én blijft een krachtig beleidsmiddel, om de beoogde groei in hernieuwbare energie zo kosteneffectief mogelijk te realiseren, aldus het rapport van Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving.

In het kader van SDE+ 2015 wordt hiervoor maar liefst 3,5 miljard euro subsidie uitgetrokken. Om de afspraken in het Energieakkoord met betrekking tot wind op zee te realiseren, zal er eind 2015 nog een aparte tender (met nog verder te bepalen budget) uitgebracht worden.

Monovergisting

Monovergisting is het biologisch verwerken van dierlijke mest voor het opwerken van biogas, met als doel het verwijderen van waterstofsulfide en vocht voor toepassingen in een stookinstallatie of voor transport via leidingen; het opwerken tot aardgaskwaliteit (‘groen gas’) of het zuiveren en vloeibaar maken voor productie van ‘Liquified BioGas’ (LBG). De energie uit het biogas wordt door middel van een warmtekrachtkoppeling (WKK) omgezet tot elektriciteit (40 tot 45 procent) en warmte (55 tot 60 procent).

Volgens Minister Kamp is monovergisting een goed alternatief voor mestcovergisting en kan de agrarische sector dankzij deze techniek volop kansen om hernieuwbare energie uit mest te produceren. Monovergisting krijgt daarom ook alle ruimte binnen de SDE+ 2015. Het gaat dan vooral om kleinschalige monovergisting, in de zin dat de dierlijke mest die door vergisting in biogas wordt omgezet, afkomstig is van dieren die voor gebruiks- of winstdoeleinden op de boerderij gehouden worden.

Bij monovergisting wordt uitsluitend mest vergist, zonder dat hieraan biomassa wordt toegevoegd, wat bij mestcovergisting bijvoorbeeld wel het geval is. De basisbedragen van subsidie voor mestcovergistingsprojecten blijven overigens gelijk ten opzichte van SDE+ 2014.

Projecten in het kader van SDE+ 2015 indienen

Projecten in het kader van de SDE+ 2015 kunnen vanaf 31 maart 2015, 9u ingediend worden. Er is een maximale subsidie van 7 cent / kWH voor elektriciteit en/of warmte en 5,5 cent / kWH voor groen gas voorzien.

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, gelden strikte eisen. Zo moet u veelal over een businessplan met haalbaarheidsstudie beschikken, waarin u nauwgezet ingaat op de exploitatieberekening, berekening van het projectrendement en de onderbouwing van het eigen vermogen en de financiering. Projecten die een SDE+ subsidie krijgen, komen, net als in 2014, niet meer in aanmerking voor de fiscale Energie Investeringsaftrek (EIA).

Gerelateerde artikelen