Subsidie vervalt voor warmtepomp met label A+

Installatie
15 december 2023 | 1 minuut leestijd

De regeling voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wijzigt per januari 2024 op verschillende punten. Dat meldt de RVO

Warmtepompen met een vermogen tot 70 kW moeten voortaan minimaal het energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. Die subsidie wordt tegelijk 450 euro hoger, alleen kun je die verhoging direct wegstrepen tegen de bonus van 450 euro die voorheen gegeven werd op warmtepompen met een energielabel A++ of hoger. Die bonus komt namelijk te vervallen. Daarvoor in de plaats komt een bonus van 225 euro voor warmtepompen met energielabel A+++.

Mensen die in 2023 een warmtepomp hebben gekocht met energielabel A+ maar die pas in 2024 laten installeren, kunnen opgelucht ademhalen. Ze komen nog steeds in aanmerking voor de subsidie. Voor warmtepompen met een vermogen van 71 kW of hoger verandert er niets.

Andere veranderingen in de regeling zijn een soepeler beleid voor het isoleren van monumenten en een bonus om het gebruik van biobased isolatiematerialen als vezelhennep en vlas aan te moedigen.

Gerelateerde artikelen