Top bouwsector wil duurzame groei aanjagen

Bouw
7 februari 2023 | 3 minuten leestijd

Het versnellen van de duurzaamheid in de bouw was het thema van het eerste Transitiediner voor de top van de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Oud-premier Jan Peter Balkenende sprak over “verduurzaming als morele opdracht, maatschappelijke noodzaak en zakelijke kans.”

Het Transitiediner vond plaats op de avond van de eerste Bouwbeurs-dag, mede op in initiatief van de Koninklijke Jaarbeurs. CEO Jeroen van Hooff: “De bouwwereld is volop in beweging met toekomstbestendigheid van de sector als belangrijkste uitdaging. Het aanjagen en versnellen van de ontwikkeling van duurzaamheid in de bouw is een must. Daarom hebben wij samen met kennisplatform Change Inc. en Dutch Green Building Council (DGBC) de handen ineen geslagen voor het Transitiediner.”

Het Transitiediner heeft als doel om CEO’s en beslissers in de bouw-, vastgoed- en installatiesector te verbinden en duurzaamheid aan te jagen en te versnellen. Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition: “Uitstekend initiatief van Change Inc, de Dutch Green Building Council en Koninklijke Jaarbeurs om tijdens de Bouwbeurs een Transitiediner te organiseren. Verduurzaming als morele opdracht, maatschappelijke noodzaak en zakelijke kans. Idealen en praktische inzichten versterken elkaar; dat kwam in alle bijdragen en discussies glashelder naar voren. Een zeer waardevolle avond!”

Annemarie van Doorn, Directeur Dutch Green Building Council: “Klimaatverandering gaat sneller dan gedacht. De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van ons energieverbruik en bijna een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Als we binnen de ecologische grenzen van onze planeet willen bouwen en renoveren moeten we naast energiereductie in gebouwen ook werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot die bouwmaterialen en het bouwproces veroorzaken, zowel bij renovatie als nieuwbouw. Hierbij zijn we afhankelijk van elkaar en zullen we afspraken moeten maken, veranderingen moeten doorvoeren en elkaar aanspreken op elkaars verantwoordelijkheid.”

Boudewijn Ruitenburg, COO bij vastgoedontwikkelaar EDGE Technologies: “De transitie van bruine naar groene gebouwen is een absolute must om in de buurt te blijven van de klimaatdoelstellingen. Dit vereist leiderschap en koersvastheid, ook nu markten even wind tegen hebben.”

Transitiediner: duurzaamheid aanjagen en versnellen 
BNR-presentator Rens de Jong, moderator van het Transitiediner: “Om de Parijs doelen te halen moet er samengewerkt worden. En daarom is het Transitiediner zo belangrijk. Mensen uit de bouw, vastgoed en installatie branche aan tafel, in gesprek over hoe we de duurzaamheid in deze sector kunnen versnellen. Mooie ambiance, inspirerende sprekers, dit smaakt naar meer!”

Jaarbeurs heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het is één van de strategische pijlers van het bedrijf. Jeroen van Hooff: “Het Transitiediner sluit geheel aan bij onze ambitie om de meest duurzame organisator en facilitator van beurzen, events en congressen van Europa te zijn. Daarbij willen we binnen alle industrieën waarin we actief zijn duurzaamheid aantoonbaar aanjagen en versnellen. Dat doen we onder andere op de Bouwbeurs die momenteel plaatsvindt. We organiseren daarnaast dit diner om CEO’s en beslissers in de bouw te verbinden.”

Het Transitiediner werd georganiseerd in samenwerking met Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) en Change Inc. DGBC is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Change Inc. is hét platform van toekomstmakers, een modern mediahuis dat inspireert en mobiliseert.

Gerelateerde artikelen